måndag 12 juni 2017

Pastagratäng med blomkål och rökt ost


Den här pastagratängen med blomkål och rökt ost är väldigt krämig och god. Jag tycker att blomkål passar förträffligt bra tillsammans med rökt smak. När vi åt kött brukade jag göra den här gratängen med stekt bacon eller tärnad rökt skinka, men eftersom vi inte äter kött längre så har jag ersatt köttprodukterna med rökt ost. Jag brukar köpa den rökta osten på ICA - Maxi, men om du inte får tag i rökt ost kan du ha i samma mängd vanlig ost och tillsätta 2 - 3 kryddmått rökt paprikapulver i såsen. 

Pastagratäng med blomkål och rökt ost
ca 4 - 5 portioner
250 g okokt pasta
400 g blomkål i bitar, färsk eller fryst
vatten och salt till kokning
lite matfett till formen
Sås:
10 dl standardmjölk (3 % fett)
5 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
ca 2 ½ dl riven rökt ost

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett.

Koka upp vatten och salt i en stor gryta. Ha i pastan och låt den koka enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av kokvattnet och låt pastan rinna av. Lägg pastan i formen. Koka blomkålen i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Häll av den i durkslag och låt den rinna av ordentligt. Blanda den sedan med pastan i formen. 

Vispa ihop mjölken, mjölet och saltet till såsen i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan. Låt såsen puttra på låg värme i ca 10 - 15 minuter, tills mjölsmaken kokat bort. Rör om i botten då och då så att det inte bränner fast. Ta av grytan från värmen. Tillsätt den rivna osten och låt den smälta. Ha i svartpepparn. Smaka av såsen och blanda den sedan med pastan och blomkålen i formen. Sätt in gratängen mitt i ugnen och grädda i ca 20 -15 minuter. Ta ut gratängen ur ugnen och låt den gärna stå en stund innan servering. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.