onsdag 14 juni 2017

Mustigt rågbröd med citron och kummin


Den här typen av råglimpa, smaksatt med citron och brödkummin, är vanlig i Baltikum. Limpan har en härlig rågsmak och blir lite lagom syrlig av citronen. Eftersom jag inte är så förtjust i brödkryddor så minskade jag rejält på den angivna mängden kummin. Brödet blev saftigt och gott med en mild kumminsmak. Receptet kommer ursprungligen från ica.se.

Mustigt rågbröd med citron och kummin
3 limpor
Skållning: 
6 dl grovt rågmjöl
9 dl kokande vatten
Deg: 
50 g jäst
1 dl ljummet vatten, 37 C
skållningen ovan
saften från 2 citroner (ca 6 msk)
2 msk flytande honung
½ - 1 msk malen brödkummin
ca 16- 18 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
lite matfett till att smöra formarna med 

Gör så här: 
Degen ska arbetas kraftigt så den är enklast att göra i en köksassistent. Börja med skållningen. Lägg rågmjölet i en bunken och häll på det kokande vattnet. Rör om så att det blandas ordentligt. Se till så att det inte är kvar något torrt mjöl i botten. Täck bunken med plastfolie och låt sedan blandningen stå tills den har svalnat till 37 C. 

Smula jästen i en skål. Häll i det ljumma vattnet och vispa eller rör tills jästen lösts upp helt. Blanda detta med skållningen i bunken. Tillsätt citronsaften, saltet, honungen och brödkumminen. Tillsätt den mindre mängden vetemjöl. Arbeta degen kraftigt i maskinen i ca 10 minuter, till du fått en smidig men ganska fast deg. Tillsätt resten av vetemjölet om degen verkar för lös. Täck bunken med en bakduk och låt degen jäsa i ca 60 minuter. 

Smöra 3 limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 3 lika stora delar. Forma limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en bakduk och ölåt dem jäsa i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 200 C. 

Grädda limporna i den nedre delen av ugnen i ca 45 - 50 minuter. Ta ut formarna ur ugnen och lossa limporna. Låt dem kallna på galler under bakduk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar