tisdag 13 juni 2017

Grönsaksgryta med kokosmjölk och curry


Häromdagen blev jag galet sugen på en god gryta med curry à la kinarestaurang. Eftersom jag inte hade någon större lust att gå ut och äta så fixade jag en egen variant av currygryta istället. Resultatet blev den här supergoda grönsaksgrytan med kokosmjölk och curry. Ett bra basrecept som är lätt att variera genom att välja grönsaker efter säsong och tillgång. Du kan också testa att använda färdig wokmix ur frysdisken. Servera gärna grytan med basmatiris och lite srirachasås eller sambal oelek. 

Grönsaksgryta med kokosmjölk och curry
ca 4 - 6 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
250 g skivade champinjoner, färska eller frysta (se tips längre ner)
2 normalstora morötter, sammanlagd vikt ca 150 - 200 g
300 g broccoli i bitar, färsk eller tinad fryst
1 röd paprika
1 msk curry
1 liten burk à ca 225 g skivade bambuskott
1 burk minimajs à ca 400 g
1 burk à ca 400 ml kokosmjölk
2 msk thaisoja
1 - 2 tsk srirachasås (kan bytas mot sambal oelek)
½ - 1 citrongrässtjälk
2 torkade limeblad
ca 1 msk ljus majsenaredning (kan uteslutas, men ger en lite tjockare sås)
salt efter smak 

Gör så här: 
Börja med att förbereda alla grönsaker. Skala och grovhacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Skala morötterna och skiva dem tunt. Skölj paprikan och skär den i bitar. Tina och häll av broccolin, om du använder fryst sådan. Häll av bambuskotten och minimajsen. Skär minimajsen i mindre bitar. Krossa citrongrässtjälken genom att banka på det med knivhandtaget. Finhacka den krossade stjälken. 

Hetta upp oljan i en stor stekpanna med hög kant. Ha i löken och låt den steka i ca 2 - 3 minuter. Tillsätt svampen, morötterna och vitlöken. Låt allt steka i 4 - 5 minuter till. Ha i broccolin, paprikan och curryn. Låt det steka i ytterligare ca 2 - 3 minuter. Tillsätt bambuskotten, minimajsen, kokosmjölken, sojan, srirachasåsen, citrongräset och limebladen. Låt det koka i några minuter. Red ev. med majsenaredning och låt det koka i ytterligare någon minut. Smaka av med salt. 

Tips! Om du använder fryst svamp så är det bäst att låt den steka med löken utan fett tills vätskan som svampen ger ifrån sig har dunstat. Sedan tillsätter du oljan och följer receptet ovan. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar