Currykryddat vitkålsfräs är en väldigt god, enkel och billig maträtt som går att använda på många sätt. Det passar bra att servera med ris eller nudlar och, eller, veganska röda linsbollar eller kryddiga morotsbollar (se recept här och här). Fräset går också att använda som fyllning i t.ex. crêpes eller pitabröd.
Tips! Om du vill ha lite hetare smak på fräset kan du tillsätta 1 - 2 tsk sambal oelek eller srirachasås.
Currykryddat vitkålsfräs
1 msk rapsolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
ca 600 g vitkål
2 normalstora morötter (ca 150 - 200 g sammanlagt)
1 - 2 tsk finriven färsk ingefära
1 msk curry
ca 3/4 tsk salt
1 msk kinesisk soja
1 dl sweet chilisås
2 dl vatten
2 dl gröna ärtor, frysta eller färska
ev. 2 - 3 msk hackad persilja
Gör så här:
Skala löken och hacka den grovt. Skala och finhacka vitlöken. Skär vitkålen i strimlor. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Hetta upp oljan i en wok eller stor stekpanna. Ha i löken och låt den steka på ganska hög värme i 2 - 3 minuter. Tillsätt kålen och morötterna. Låt det steka i ca 5 minuter. Ha i curryn och vitlöken. Låt det steka i ytterligare någon minut. Tillsätt salt, soja, sweet chilisås och vatten. Låt det koka upp. Lägg på ett lock och sänk värmen. Låt fräset puttra på svag värme i ca 8 - 10 minuter, eller tills grönsakerna är mjuka med spänst i mitten. Tillsätt ärtorna och låt dem bli varma. Smaka av. Dekorera ev. med hackad persilja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.