lördag 10 juni 2017

Gratinerade auberginerullar med spenat och färskost


De här gratinerade auberginerullarna fyllda med spenat och färskost var verkligen jättegoda. Jag har tidigare gjort en liknande variant av auberginerullar (se här) och de gjorde succé här i huset. Denna gång valde jag att smaksätta fyllningen med bland annat örtsalt och hackad spenat, vilket blev kalasgott. Vi käkade rullarna med en fräsch sallad och en bit frasigt vitt bröd. Vill du ha det lite mer matigt så kan du servera rullarna med kokt ris eller matvete. Om du gör det kan jag tänka mig att receptet nedan räcker till ca 5 - 6 portioner. För den som jagar kolhydrater kanske någon form av broccoli eller blomkål kan vara ett alternativ.  

Gratinerade auberginerullar med spenat och färskost
4 portioner
ca 1, 2 kg auberginer
½ - 1 tsk salt
Fyllning: 
400 g kvarg eller ricotta 
ca 2 dl riven lagrad ost
½ tsk örtsalt
½ tsk vitlökspulver
2 krm grovmalen svartpeppar
200 g hackad fryst spenat, upptinad och väl avrunnen
Tomatsås:
½ msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
500 g krossade tomater
1 tsk socker
ca 1 tsk örtsalt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm torkad oregano
1 krm torkad timjan
1 lagerblad
Topping:
ca 2 dl riven lagrad ost

Gör så här: 
Fyllning: Blanda alla ingredienser utom spenaten till fyllningen i en bunke. Krama ur vätskan ur spenaten med hjälp av händerna. Ha i den urkramade spenaten i bunken. Blanda allt väl. Täck bunken och ställ den kallt. 

Aubergine: Värm upp ugnen till 200 C. Klä 2 plåtar med bakplåtspapper.Skölj auberginerna och skär dem i ca ½ cm tjocka skivor på längden. Lägg dem på plåtarna. Grädda dem i den övre delen av ugnen i ca 20 minuter eller tills de mjuknat och fått lite färg. Ta ut dem och låt dem kallna. (Jag brukar rosta en rejäl sats aubergine och sedan frysa in dem i påsar à 250 g. Till detta recept går det åt 500 g färdigrostad, skivad aubergine).

Tomatsås: Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull. Ha i löken och låt den steka i ganska svag värme i ca 5 min. Rör om så det inte bränner fast. Tillsätt vitlöken och tomatpurén. Låt steka under omrörning i ca 1 - 2 minuter. Ha i balsamvinägern och låt den koka in. Ha i alla de andra ingredienserna . Låt såsen koka på svag värme i ca 20 -30 minuter. Rör om då och då. Ta ur lagerbladet när såsen kokat klart. Smaka av.  

Öka ugnsvärmen till 225 C. Smörj en ugnsfast form, ca 20 x 30 cm. Lägg lite av tomatsåsen i botten på den. Lägg ut några aubergineskivor i taget på en skärbräda. Ha på lite av saltet. Klicka på 1 - 2 msk fyllning på varje skiva. Rulla ihop dem från kortsidan till en rulle. Lägg dem tätt i formen. Upprepa detta tills alla aubergineskivor och all fyllning är slut. Häll på resterande tomatsås och toppa med riven ost. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 - 30 minuter. Ta ut formen och låt den stå en stund innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.