onsdag 28 juni 2017

Goda limpor med kross, linfrö och kli


Ibland hittar jag på ett brödrecept under tiden som jag bakar. Jag har ofta i överblivna mjölslattar, lite frön och annat som jag vill bli av med. Denna gång hade jag en skvätt finmalt rågmjöl och lite vetekli, som låg och skramlade i botten av påsen. Dessutom fanns det några deciliter mjölk som hade passerat bäst före datum. Allt detta passade perfekt att kombinera ihop till en deg. Jag rörde ihop degen på kvällen och lät den jäsa över natten. Sedan bakade jag ut och gräddade limporna nästkommande morgon. Brödet blev jättegott och smakrikt. Receptet är nu inskrivet i min receptpärm, så att jag har det kvar ifall jag vill baka dessa goda limpor någon mer gång.

Goda limpor med kross, linfrö och kli
blir 2 stycken limpor
25 g jäst 
5 dl kall mjölk
2 msk olja
ca 1 dl farinsocker
1 ½ tsk salt
1 dl vetekli (kan bytas mot annat kli t.ex. havrekli)
1 dl vetekross eller rågkross
1 dl linfrö
3 dl finmalt rågmjöl
ca 8 - 10 dl vetemjöl + lite extra till utbakning
matfett till att smöra formarna med

Gör så här: 
Vispa ut jästen i mjölken i en degbunke. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop allt till en klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med plastfolie eller lock och låt den stå i rumstemperatur över natten. 

Smöra 2 stycken limpformar à 1 ½ liter med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 2 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Lägg på en bakduk och låt dem jäsa i ca 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C. 
Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen och grädda i ca 50 - 60 minuter, tills bröden är 98 C inuti. Täck ev. bröden med tom bakplåt om de får för mycket färg innan de är färdiggräddade. Ta ut bröden ur ugnen och lossa dem ur formarna. Låt dem sedan kallna på galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar