måndag 24 augusti 2020

Annas provensalska grönsakslåda med zucchini

 

Den här grönsakslådan överraskade mig positivt. Den var nämligen fantastiskt smakrik, matig och god. Originalreceptet kommer från boken 'Annas medelhavsmat', av Anna Bergenström. När jag läste receptet hade jag lite svårt att tro att en blandning av zucchiniröra, ägg och ost skulle kunna stelna i ugnen, men det blev superbra. Det blev som en paj utan botten. Vi käkade den mumsiga lådan, ljummen, tillsammans med råkost och en bit focaccia. En vegetarisk middag helt i min smak 👍. 

Annas provensalska grönsakslåda med zucchini
ca 4 - 6 portioner
Lite matfett till formen
6 stora ägg
½ tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 dl riven vällagrad ost, typ prästost eller liknande
1 dl finriven parmesan
zucchiniröran nedan
Zucchiniröra:
1 msk olivolja
2 gula lökar
ca 800 g zucchini
2 krm grovmalen svartpeppar
½ tsk salt
1 tsk torkad timjan
400 g krossade tomater
2 - 3 msk hackad basilika, färsk eller fryst

Gör så här: 
Börja med att göra zucchiniröran (den kan du göra upp till ett dygn innan och förvara i kylen tills den ska användas). 

Finhacka löken. Skölj av och ansa zucchinin. Skär sedan zucchinin i små tärningar, ca 1 x 1 cm. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Höj sedan värmen under stekpannan och tillsätt zucchinin. Låt den steka med i ca 8 - 10 minuter. Rör ner svartpepparn, saltet, timjan och tomaterna. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under stekpannan så att röran bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 10 - 15 minuter. Häll alltihop i en skål. Täck skålen och ställ den kallt så att röran får kallna. 

Värm upp ugnen till 175 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. 

Rör ihop äggen med saltet och svartpeppar i en bunke. Tillsätt zucchiniröran och de båda ostsorterna. Häll alltihop i formen. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen. Grädda i ca 60 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå några minuter innan servering. 

Tips! lådan går att servera varm, ljummen eller kall. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.