torsdag 20 augusti 2020

Mjuka frukostbitar med lantvetemjöl


Igår drog det förbi ett mindre åskoväder som medförde att det blev lite svalare temperatur. Det är ett ypperligt tillfälle att kyla ut lägenheten. Jag skulle nämligen väldigt gärna vilja baka men jag vill inte ha ugnen på förrän det blivit lite svalare inomhus. Tyvärr kan detta dröja ett tag, eftersom vi inte alltid kan ha öppet ut och vädra. Ibland när vi har öppet får vi nämligen in dofter från grannlägenheterna, med allt vad det innebär av lukter från parfymerade produkter, husdjur och matos, vilka gör mig sjuk 😟. 

Om det dröjer allt för länge innan lägenheten är sval struntar jag i värmen och bakar ändå, för jag är så sugen. Nybakat bröd är ju något av det godaste som finns (och doften är ju underbar). Dessa små mjuka frukostbitar, som jag bakade för några veckor sedan, var inget undantag. De smakade ljuvligt, med lite smör och ost. Mums! 😋

Mjuka frukostbitar med lantvetemjöl
blir ca 32 - 40 stycken bitar, beroende på storlek
50 g jäst
10 dl kallt vatten
3 tsk salt
2 msk strösocker
3 msk rapsolja eller liknande matolja
8 dl lantvetemjöl
ca 12 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Häll i vattnet och vispa, eller rör om, tills jästen lösts upp helt. Tillsätt saltet, sockret och oljan. Ha i lantvetemjölet. Arbeta sedan in det vanliga vetemjölet lite i taget tills du fått en klibbfri, smidig deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den kraftigt i ca 8 - 10 minuter. Forma en stor boll av degen och lägg tillbaka den i bunken. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 120 minuter. 

Klä 2 plåtar med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 4 jämntjocka och jämnstora längder. Skär varje längd i 8 - 10 sneda/ trekantiga bitar. Lägg dem på plåtarna. Täck dem med bakdukar och låt dem jäsa i ca 30 - 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. Grädda bröden i den övre delen av ugnen i ca 10 - 12 minuter. Ta ut dem och låt dem kallna på galler under bakduk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.