lördag 1 augusti 2020

Bönbiffar med grönkål och halloumi


Dessa bönbiffar, med grönkål och halloumi, smakade mycket bra tillsammans med ugnsstekt färskpotatis samt en kall yoghurtsås, smaksatt med ajvar relish. En riktigt höjdarmiddag! Det enda som jag ska ändra på nästa gång är att utesluta halloumin i biffarna, eftersom jag inte tyckte att den tillförde något förutom sälta och det kan jag tillsätta på annat sätt. Ibland verkar det som om en del receptmakare tillsätter ost, och halloumi i synnerhet, i vegetarisk mat, bara för att göra den mer lockande för dem som inte vanligtvis äter den här typen av kost. Hur som helst så blir biffarna säkerligen minst lika bra, om inte bättre, utan osten. Receptet nedan är lite omgjort efter ett recept ur ICA:s tidning buffé.

Bönbiffar med grönkål och halloumi
blir 8 burgare alternativt 12 stora biffar eller 16 små (jag gjorde 16 små biffar)
ca 2 dl havregryn
400 - 450 g kokta svarta bönor (se häralternativt 2 tetror eller normalstora burkar med konserverade svarta bönor
2 ägg
1/2 - 3/4 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk chilipeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
1 tsk lökpulver
1 pressad vitlöksklyfta
100 g hackad, färsk grönkål
150 - 200 g grovt riven halloumi (kan uteslutas, men öka då saltmängden till 1 tsk)
rapsolja till stekning

Gör så här: 

Mixa havregrynen tills de är som mjöl (se bilden nedan). Ha upp mjölet i en skål och ställ sedan undan den så länge. 


Mixa bönorna med äggen, kryddorna och vitlöken till en grov smet. Vänd ner havremjölet, kålen och den rivna osten. Blanda allt väl. Ställ smeten kallt i minst 15 minuter. Forma sedan 8 stora burgare, alternativt 12 stora eller 16 små biffar, av smeten. Hetta upp olja i en stor stekpanna. stek några burgare/biffar i taget i ca 4 - 5 minuter per sida. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.