onsdag 5 augusti 2020

Röd currygryta med potatis, morötter, grönkål och kokosmjölk


Dagens recept är en kanongod röd currygryta, innehållande bland annat potatis, morötter, grönkål och kokosmjölk, som jag bjöd våra nya grannar på häromsistens. Vår nya grannar är nämligen vår yngsta dotter och hennes pojkvän. De bor i huset mitt emot oss och vi brukar träffas nere på innergården, när det passar och vädret tillåter, för att käka lunch tillsammans. Denna gryta blev mycket omtyckt av oss alla. Vi käkade den delikata grytan tillsammans med jasminris. 

Röd curry med potatis, morötter, grönkål och kokosmjölk
räcker till 4 - 6 personer beroende på om du har ris till eller ej
1 msk rapsolja
1 gul lök
ca 250 g morötter
1 vitlöksklyfta
2 tsk finriven färsk ingefära
2 msk röd currypasta (ta mer eller mindre efter egen smak)
½ - 1 finhackad citrongrässtjälk
1 tsk farinsocker (kan uteslutas)
250 g passerade tomater
400 ml kokosmjölk (1 normalstor konservburk)
ca 1 msk thaisoja
2 - 3 torkade limeblad (brukar finnas vid asiatiska varor, eller bland kryddorna, i matbutiken)
ca ½ tsk salt
1 Kg potatis, av en fast sort (minska till 750 - 800 g om du använder färskpotatis som inte behöver skalas)
250 g grovt hackad grönkål, färsk eller fryst (förväll gärna färsk kål, i ca 5 - 10 minuter, om den är inköpt vintertid)
Till servering: 
Jasminris eller en bit bröd

Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt morötterna och låt dem steka med i ca 10 minuter. Ha i vitlöken, ingefäran, currypastan, citrongräset och farinsockret. Låt allt steka under omrörning i ca 1 - 2 minuter. Häll i tomaterna, kokosmjölken och sojan. Tillsätt limebladen och saltet. Låt alltihop koka upp. Sänk sedan värmen under grytan och lägg på ett lock. Låt det puttra på svag värme i ca 10 - 15 minuter. Skala och tärna potatisen. Ha i den i grytan och rör om. Tillsätt grönkålen och låt allt koka i ytterligare ca 10 - 15 minuter, eller tills potatisen är mjuk. Rör om då och då under tiden. Smaka av. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.