måndag 17 augusti 2020

Karibisk potatiscurry med kikärtor


Som ni kanske märkte så lade jag inte ut något nytt träningsschema i går. Anledningen till detta är att det tar ganska lång tid att göra de inläggen, och det är inte är så många som tittat på dem, så jag känner att det inte riktigt är värt besväret. Jag har tidigare tipsat er om vilka kanaler som jag använder mig av på youtube, så den som vill kan ju titta på dem och själv sätta ihop ett eget, personligt, träningsschema. 

Dagens recept är en karibisk potatiscurry med kikärtor. Originalreceptet på den matiga och mättande curryn kommer från bloggen 'The Helthy Tart' (se här). Vi käkade den kryddiga curryn med basmatiris, lite svalkande yoghurt och en klick äppelchutney (se här). Det blev en supergod, vegetarisk, vardagsmiddag som jag gärna äter fler gånger.

Karibisk potatiscurry med kikärtor
ca 4 - 6 portioner
1 msk rapsolja
1 kg potatis av en fast sort 
2 gula lökar
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk finriven färsk ingefära
2 tsk curry
1 tsk paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
1 tsk torkad timjan
1/2 - 1 krm malen kanel
1/4 - 1/2  krm malen kryddnejlika
1 krm cayennepeppar
500 g krossade tomater
½ grönsaksbuljongtärning
200 - 250 g kokta kikärtor (se här) alternativt 1 tetra eller normalstor plåtburk med konserverade kikärtor
2 - 3 msk hackad persilja
Lite salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Till servering: 
Basmatiris eller en bit ljust bröd, lite crème fraiche, turkisk yoghurt eller avrunnen fil (se här) samt en klick av min godaste äppelchutney (se här)

Gör så här: 
Skala och strimla löken. Skala och tärna potatisen. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och potatisen och låt det steka på medelhög till hög värme i ca 10 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns vid och så att löken och potatisen får jämn färg. Tillsätt vitlöken, ingefäran och kryddorna. Låt allt steka under omrörning i ytterligare 2 - 3 minuter. Häll i tomaterna och smula i buljongtärningen. Vänd ner kikärtorna (häll av konserverade kikärtor och skölj dem gärna under rinnande kallt vatten innan de tillsätts). Lägg på ett lock och låt allt småkoka i ca 10 - 15 minuter, eller tills potatisen är mjuk men inte mosig. Vänd ner persiljan. Smaka av med salt och svartpeppar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.