tisdag 2 januari 2024

Cannelloni med grönkål

 

Gott nytt år och god fortsättning. Hoppas att ni har haft det trevligt under helgdagarna. Vi har haft det jättebra. Maken har varit ledig i mellandagarna, så vi har båda hunnit vila upp oss ordentligt. Idag har vi dock återgått till vardagslunken igen.  

En av alla mumsiga maträtter som jag har lagat under ledigheten är dagens recept, cannelloni med grönkål. Jag gör egen pasta men det funkar säkert lika bra med köpt, färsk pasta. Vi käkade rullarna med en rejäl portion råkost. Mycket gott och mättande. 

Cannelloni med grönkål
ca 4 - 5 port
3/4 sats färsk pastadeg (se recept här)  (Jag brukar använda varianten som är gjord på ägg. Det går åt 3 ägg och 300 g vetemjöl till detta recept).
Till fyllning: 
ca 200 g hackad grönkål, färsk eller fryst
500 g kesella eller kvarg
1 ½ - 2 dl riven vällagrad ost, t.ex. prästost
1 - 2 tsk italiensk salladskrydda, köpt eller hemmagjord (se här)
1 krm grovmald svartpeppar
Till den vita såsen: 
10 dl standardmjölk med 3 % fett
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
ca 1 krm malen vitpeppar
Dessutom behövs: 
Matfett till att smörja formen

Gör så här:
Gör pastadegen och lägg den i kylen. Förväll grönkålen i lite vatten eller tina den på låg effekt i mikron (eller låt den tina i kylen över natten). Låt den sedan rinna av en stund i ett durkslag eller i en trådsil.

Rör ihop ihop kesella, riven ost, salladskrydda och peppar i en bunke. Pressa ur vätskan ur grönkålen, med hjälp av händerna eller i en potatispress, och rör sedan ner den i bunken. Blanda allt ordentligt. Täck bunken och ställ den kallt under tiden du gör såsen.

Sätt ugnen på 200 C.

Vispa ihop mjölken, mjölet, saltet och vitpepparn i en gryta. Koka upp blandningen under ständig omröring. Sänk värmen under grytan när såsen börjar koka ordentligt. Låt sedan såsen puttra på svag värme i ca 15 min. Rör i botten av grytan då och då för det bränner lätt fast. Smaka av såsen. Ta av grytan från värmen.

Smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. Den form jag använder är ca 20 x 25 cm och 4 - 5 cm djup. Häll ca 1/3 av den vita såsen i botten av formen. 

Ta fram pastadegen och fyllningen ur kylen. Dela degen i 4 lika stora bitar. Kavla ut en del i taget för hand eller i en pastamaskin till en ca 10-12 cm bred och ca 2 mm tjock remsa. Strö lite mannagryn på bänken och lägg remsan ovanpå. Skär sedan varje remsa i 3 jämnstora bitar à ca 12-15 cm. Det ska bli 12 pastabitar. Lägg på en klick fyllning på varje degbit som bilden nedan visar (ca 3/4 dl fyllning till varje degbit)


Rulla ihop degbiten till en rulle. Lägg dem efterhand tätt i formen. Upprepa detta tills all deg och fyllning är slut. Häll på resten av den vita såsen. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen. (jag brukar ställa en plåt längst ner i ugnen ifall det kokar över). Grädda cannellonin i ca 40 - 45 minuter. (Jag brukar känna försiktigt med en stekspade längs med kanterna och under rullarna efter halva tiden i ugnen, så de inte har fastnat). Ta ut formen och låt den stå ca några minuter innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.