tisdag 9 januari 2024

Potatiscurry med grönkål och kokosmjölk


Idag ska det vara soligt och fint här i Vadstena så jag kommer nog att ta en promenad lite senare under dagen. I söndags tog vi också en promenad, men då åkte vi till Omberg och njöt av det soliga vintervädret. Det var kallt men ändå skönt att få lite välbehövligt ljus. 

Dagens recept är en kryddig potatiscurry med grönkål och kokosmjölk, som värmer gott i vinterkylan. Vi käkade curryn tillsammans med råkost, basmatiris och en klick äppelchutney. Det var mycket mumsigt. 

Potatiscurry med grönkål och kokos
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
ca 1 kg potatis av en fast sort
1 - 2 tsk finriven färsk ingefära
½ - 1 finhackad chilifrukt (kan uteslutas)
1 tsk currykrydda (vanlig gul), köpt eller hemmagjord (se här)
2 tsk garam masala
ca 1 tsk salt
1 burk, à ca 400 ml, kokosmjölk
ca 100 g hackad, förvälld grönkål (färsk eller fryst)
Till servering: 
Basmatiris, och/eller naanbröd, samt en klick chutney (se här)

Gör så här:

Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala potatisen och skär den i jämnstora bitar. 

Hetta upp oljan i en stor stekpanna (gärna en med tillhörande lock). Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Höj sedan värmen under stekpannan och tillsätt potatisen. Låt den steka med i ca 10  minuter, tills den fått lite färg runt om. Tillsätt vitlöken, ingefäran, chilin, kryddorna och saltet. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Häll i kokosmjölken och tillsätt grönkålen. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under stekpannan så att det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt grytan puttra på svag värme i ca 20 -  30 minuter, eller tills potatisen är mjuk (detta kan ta olika lång tid beroende på potatissort). Smaka av grytan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.