onsdag 17 januari 2024

Morotsröra med svamp, paprika och dill

 

Dagens recept är en riktigt god och lättlagad morotsröra med champinjoner, paprika och dill. Röran passar bra att servera med pasta, ris eller ugnstekt potatis. Denna gång serverade vi den med pasta och toppade med riven lagrad ost. Det var supergott! 

Morotsröra med svamp, paprika och dill
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g skivade champinjoner, färska eller frysta
500 g morötter
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
2 - 3 krm rökt paprikapulver (ta mer eller mindre mängd efter egen smak)
2 krm grovmalen svartpeppar
2 - 3 dl vatten (börja med den mindre mängden och tillför mer om du tycker att det behövs)
1 svampbuljongtärning
1 lagerblad
2 dl crème fraiche
1 - 2 tsk torkad dill alternativt 2-3 msk finklippt färsk eller fryst dill
Ev. lite salt efter smak
Till servering: 
Kokt pasta samt ev. lite riven ost 

Gör så här. 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och riv dem grovt. 

Stek svampen i en torr stekpanna tills vätskan som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt oljan och löken och låt steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt morötterna och låt dem steka med i ca 10 minuter. Ha i vitlöken, tomatpurén, svartpepparn samt de två sorterna paprikapulver. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Häll i vattnet och smula i buljongtärningen. Tillsätt lagerbladet och rör om. Täck sedan stekpannan med ett lock eller en bit aluminiumfolie och låt röran småkoka i ca 30 minuter, eller tills morötterna är mjuka (späd ev. med mer vatten om det kokar torrt). Fiska upp lagerbladen och släng dem i komposten. Rör i crème fraichen och låt den bli varm. Tillsätt dillen. Smaka av.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.