Goda limpor med havre, russin och linfrö
blir 4 limpor
50 g jäst
10 dl vatten, ca 37 C varmt
2 dl mjölk, rumsvarm (kan bytas ut mot vatten)
100g avsvalnat smält smör
1 dl farinsocker
1 msk salt
1 dl linfrö
2 dl russin
ca 2 ½ dl havregryn
ca ca 1,8 - 2 kg rågsikt
Gör så här:
Smula ner jästen i en stor degbunke. Häll i vattnet och mjölken i bunken och vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt smör, farinsocker och salt. Rör tills allt har lösts upp. Tillsätt linfrön, russin och havregryn. Arbeta i rågsikten, lite i taget, tills du fått en smidig, klibbfri deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med lock, eller plastfolie, och låt den stå i rumstemperatur i ca 60 - 90 minuter, tills den har fördubblats i storlek.
Smörj 4 limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 4 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med bakduk och låt dem jäsa i ca 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C.
Sätt formarna, på gallret, i den nedre delen av ugnen och grädda brödet i ca 45 - 50 minuter, eller tills bröden är ca 98 grader i mitten. Ta ut formarna ur ugnen. Stjälp upp limporna på ett brödgaller. Täck dem med bakdukar och låt dem kallan. Limporna går bra att frysa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.