tisdag 6 december 2022

Goda limpor med havre, russin och linfrö


Förra veckan bakade jag matbröd för att fylla på i frysen. Jag brukar alltid ha ett lager med bröd hemma så att vi inte behöver köpa. Jag använder ofta ett basrecept som jag sedan varierar genom att använda olika sorters degvätska och mjöl. Denna gång hade jag i havregryn, russin och linfrö. Det blev jättebra och limporna blev kanongoda. 

Goda limpor med havre, russin och linfrö
blir 4 limpor
50 g jäst
10 dl vatten, ca 37 C varmt
2 dl mjölk, rumsvarm (kan bytas ut mot vatten)
100g avsvalnat smält smör
1 dl farinsocker
1 msk salt
1 dl linfrö
2 dl russin
ca 2 ½ dl havregryn
ca ca 1,8 - 2 kg rågsikt

Gör så här: 
Smula ner jästen i en stor degbunke. Häll i vattnet och mjölken i bunken och vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt smör, farinsocker och salt. Rör tills allt har lösts upp. Tillsätt linfrön, russin och havregryn. Arbeta i rågsikten, lite i taget, tills du fått en smidig, klibbfri deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med lock, eller plastfolie, och låt den stå i rumstemperatur i ca 60 - 90 minuter, tills den har fördubblats i storlek. 

Smörj 4 limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 4 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med bakduk och låt dem jäsa i ca 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. 

Sätt formarna, på gallret, i den nedre delen av ugnen och grädda brödet i ca 45 - 50 minuter, eller tills bröden är ca 98 grader i mitten. Ta ut formarna ur ugnen. Stjälp upp limporna på ett brödgaller. Täck dem med bakdukar och låt dem kallan. Limporna går bra att frysa.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.