tisdag 19 september 2023

Morotsröra med curry, grönkål och kokos


Dagens recept är en kryddig morotsröra med curry, grönkål och kokos, som vi käkade tillsammans med basmatiris och en klick äppelchutney. Mums! 😋

Vi odlar inte egna morötter, eftersom jag inte tål lukten av blasten, men vi odlar däremot grönkål. Den växer på en yta motsvarande ungefär två normalstora pallkragar. Det brukar bli två plastkassar med saftiga kålblad varje gång vi skördar. Som tur är krymper kålen ganska mycket när den förvälls annars hade det varit svårt att få plats med allt i frysen. De två kassarna brukar generera ca 800g - 1000g hackad kål när allt är klart. Maken kramar ur den förvällda kålen med händerna och jag packar den sedan i små plastpåsar, à ca 100g kål i varje, som jag plattar till innan de hamnar i frysen. Sedan är det enkelt och smidigt att använda kålen i maten. 

Morotsröra med curry, grönkål och kokos
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g morötter
1 msk tomatpuré
2 tsk vanlig currykrydda, köpt eller hemmagjord (se här)
1 tsk paprikapulver
½ tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 krm grovmald svartpeppar
100 g hackad grönkål, färsk eller fryst
1 - 2 dl vatten
1 burk, à ca 400 ml, kokosmjölk 
1 grönsaksbuljongtärning eller svampbuljongtärning
1 lagerblad
salt efter smak
Till servering: 
basmatiris och chutney

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala och riv morötterna grovt. 

Hetta upp oljan i en stor stekpanna (gärna en med tillhörande lock). Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt morötterna och låt dem steka med i ca 10 minuter. Ha i tomatpurén, kryddorna och örterna. Låt allt steka under omrörning i någon minut. 

Häll i kokosmjölken och 1 dl av vattnet. Smula i buljongtärningen och tillsätt lagerbladet. Blanda allt väl och låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen under stekpannan så att röran bara småkokar. Låt den puttra under lock i ca 10 minuter. Tillsätt grönkålen och låt röran puttra i ytterligare ca 10 - 15 minuter, eller tills morötterna och kålen är så mjuka som du vill ha dem. Späd ev. med mer vatten om du tycker att röran är för tjock. Smaka av. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.