onsdag 27 september 2023

Morotssoppa med tomat, kokos och curry

 

Nu när det börjar bli höst och därmed lite småruggigt väder är det trevligt att värma sig lite med en smakrik soppa. Vi hade ett gäng morötter i kylen som behövde ätas upp, och då passade det bra att använda dem i en kryddig, värmande soppa. Vi käkade soppan tillsammans med ett hembakat enkelt bondbröd. Det var väldigt gott och mättande. 

Morotssoppa med tomat, kokos och curry
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 Kg morötter
1 msk currykrydda (vanlig gul curry), köpt eller hemmagjord (se här)
1 - 2 tsk finriven färsk ingefära
500 g passerade tomater
1 burk, à ca 400 ml, kokosmjölk
3 - 4 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar eller svampbuljongtärningar
1 tsk sambal oelek
2 lagerblad
1 tsk torkad timjan
Lite salt och ev. grovmald svartpeppar efter tycke och smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och riv dem grovt. 

Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt morötterna och låt dem steka med i ca 5 - 6 minuter. Ha i vitlöken, curryn och ingefäran. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Häll i tomaterna, kokosmjölken och vattnet. Smula i buljongtärningarna. Tillsätt sambal, lagerblad och timjan, Blanda allt väl. 

Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt soppan puttra på svag värme i ca 40 minuter eller tills morötterna är mjuka. Fiska upp lagerbladen och kasta dem i komposten. Mixa ev. soppan. Smaka av med salt och svartpeppar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.