Nu när det börjar bli höst och därmed lite småruggigt väder är det trevligt att värma sig lite med en smakrik soppa. Vi hade ett gäng morötter i kylen som behövde ätas upp, och då passade det bra att använda dem i en kryddig, värmande soppa. Vi käkade soppan tillsammans med ett hembakat enkelt bondbröd. Det var väldigt gott och mättande.
Morotssoppa med tomat, kokos och curry
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 Kg morötter
1 msk currykrydda (vanlig gul curry), köpt eller hemmagjord (se här)
1 - 2 tsk finriven färsk ingefära
500 g passerade tomater
1 burk, à ca 400 ml, kokosmjölk
3 - 4 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar eller svampbuljongtärningar
1 tsk sambal oelek
2 lagerblad
1 tsk torkad timjan
Lite salt och ev. grovmald svartpeppar efter tycke och smak
Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och riv dem grovt.
Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt morötterna och låt dem steka med i ca 5 - 6 minuter. Ha i vitlöken, curryn och ingefäran. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Häll i tomaterna, kokosmjölken och vattnet. Smula i buljongtärningarna. Tillsätt sambal, lagerblad och timjan, Blanda allt väl.
Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt soppan puttra på svag värme i ca 40 minuter eller tills morötterna är mjuka. Fiska upp lagerbladen och kasta dem i komposten. Mixa ev. soppan. Smaka av med salt och svartpeppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.