tisdag 3 oktober 2023

Couscous med kryddiga stekta grönsaker

 

Under helgen som var har vi verkligen haft fullt upp. I lördags hade vi födelsedagskalas för vår äldsta dotter. Jag hade gjort rödbetsburgare och red velvet cake, vilket var mycket uppskattat av gästerna. I söndags tog vi en kort tur till Västanvik, som ligger lite norr om Motala, och vandrade en vandringsled som finns där. Det mesta av leden går längs med Vättern så det fanns många natursköna vyer. Jag rekommenderar er verkligen att göra ett besök där. 

Eftersom jag hade mycket att göra förra veckan, med alla förberedelser inför kalaset, så fick maten bli ganska enkel. En av de allra enklaste saker som jag lagade är dagens recept, couscous med kryddiga stekta grönsaker. Vi käkade couscousen med råkost, stekt halloumi, hummus samt en kall sås med mynta. Det blev en supergod måltid som jag gärna äter fler gånger. 

Couscous med kryddiga stekta grönsaker
ca 4 portioner
Couscous:
4 dl couscous
4 ½ dl kokande vatten 
½  tsk salt
Grönsaksfräs:
Olivolja till stekning
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g broccoli (ansad färsk, eller tinade fryst)
400 g morötter
1 tsk gurkmeja
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen ingefära
½ tsk paprikapulver
½ tsk malen koriander
1 krm malen svartpeppar
1 krm malen kanel
1 krm malen kryddpeppar
1 krm cayennepeppar
½ krm malen kryddnejlika
ca 2-3 krm salt (ta mer eller mindre efter egen smak) 
Serveringsförslag: 
Stekt halloumi eller tärnad fetaost, hummus  samt en kall sås med mynta (se recept här och här)

Gör så här: 

Blanda couscousen med ½ tsk av saltet i en skål. Häll på det kokande vattnet och rör om hastigt med en gaffel. Täck skålen med ett lock eller ett fat och ställ undan den så länge. 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Skär broccolin i mindre bitar (krama ur vätskan ur tinad broccoli innan den används). 

Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och morötterna och låt dem steka i ca 10 minuter. Rör om då och då under tiden. Tillsätt broccolin och låt allt steka i ytterligare ca 8 - 10 minuter. Tillsätt vitlöken och alla kryddor. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Ha på ca ½ tsk salt.

Fluffa upp couscousen med en gaffel. Blanda den med grönsakerna (blanda allt väl!). Servera varmt/ kallt med t.ex. hummus, stekt halloumi eller tärnad fetaost samt en kall sås med mynta. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.