tisdag 10 oktober 2023

Indisk kidneybönscurry

 

Det har blåst väldigt mycket här de senaste dagarna och varit kallt på nätterna, men vi har som väl är inte haft någon frost än. Idag är det dock vackert väder, och relativt vindstilla, så jag tänkte passa på att cykla till odlingslotten och fixa lite.

Jag är ganska nöjd med årets skördar. Vi har fyllt frysen med allehanda hemodlade godsaker. 

I dagens recept, som är en kryddig Indisk böncurry, ingår det gröna bönor. Vi har ett överflöd av nämnda grönsak i frysen så jag försöker att smyga ner dem i maten så ofta det går. Det borde inte ta allt för lång tid att göra över med bönorna eftersom det är grönsak som funkar i många maträtter. 

Vi käkade den goda grytan med basmatiris, yoghurtsås med mynta samt en klick av min godaste äppelchutney (se recept här och här). 

Indisk kidneybönscurry
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 150 - 200 g morötter
1-2 tsk finriven färsk ingefära
½ - 1 finhackad färsk chilifrukt
1 ½ tsk malen gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1 tsk garam masala
½ tsk malen spiskummin
½ tsk malen koriander
500 g krossade tomater
ca ½ tsk salt
400 - 450 g kokta kidneybönor (se här) alternativt 2 tetror eller normalstora plåtburkar med konserverade kidneybönor (avhällda och avsköljda)
ca 150 g haricots verts, frysta eller ansade färska 

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. 

Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller i en stekgryta (vilket som bör ha ett tillhörande lock). Ha i löken och morötterna och låt dem steka på medelvärme i ca 7 - 8 minuter. Tillsätt ingefäran, chilin och kryddorna. Låt allt steka under omrörning i 2 - 3 minuter. 

Häll i de krossade tomaterna och tillsättsaltet. Blanda allt väl. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under stekpannan, eller grytan. Lägg på ett lock och låt curryn småkoka i ca 20 minuter. Rör om några gånger under tiden. 

Bryt de gröna bönorna i mindre bitar och rör ner dem i curryn. Låt allt koka i ca 10 minuter till. (Om du använder färska gröna bönor ska du vänta med att tillsätta dem tills du tillsätter kidneybönorna). 

Blanda ner kidneybönorna. Låt curryn koka i ytterligare ca 10 minuter. Smaka av. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.