tisdag 18 oktober 2022

Mustig kålsoppa med örter, morot och gröna bönor

 

En värmande, mustig kålsoppa passar perfekt att laga nu i höstrusket. Tillsammans med ett gott grovt bröd blir det en lättlagad, billig och mättande vegetarisk måltid. 

Mustig kålsoppa med örter, morot och gröna bönor
ca 4 portioner
2 gula lökar
ca 500 g vitkål, sköljd och ansad
200 g morötter
500 g passerade tomater
8 dl vatten
1 msk paprikapulver
½ - 1 tsk torkad timjan (börja med den mindre mängden och tillsätt mer om du tycker att det behövs)
ca 2 tsk örtsalt, köpt heller hemmagjort (se här). (Jag använde mitt hemmagjorda örtsalt, men om du använder köpt örtsalt kan den angivna mängden behöva justeras)
2 lagerblad
2 krm grovmalen svartpeppar
ca 150 g haricots verts, frysta eller ansade färska

Gör så här: 
Skala och finhacka löken. Lägg den i en gryta. Grovhacka vitkålen. Lägg även den i grytan. Skala och grovriv morötterna. Ha i dem i grytan. Häll i tomaterna och vattnet (Tips! använd den tomma tomatförpackningen som mått). Tillsätt paprikapulvret, timjan, örtsaltet, lagerbladen och svartpepparn. Blanda allt väl. Lägg på ett lock på grytan och låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 35 - 40 minuter.  Bryt eller skär bönorna i mindre bitar. Ha i dem i grytan. Låt soppan koka i ytterligare 10 - 15 minuter, eller tills grönsakerna är så mjuka som du vill ha dem. Fiska upp lagerbladen och kasta dem i komposten. Smaka av soppan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.