tisdag 11 oktober 2022

Rödbetsgryta med kokosmjölk och röd currypasta

 

Nu börjar odlingssäsongen gå mot sitt slut. Det känns lite vemodigt att inte längre ha ett överflöd av hemodlat att välja på, men vi kan dock fortfarande skörda några grödor. Vi har kvar mangold, grönkål, pak choi och rödbetor. När jag var nere på lotten och fixade lite häromsistens tog jag med mig några rödbetor hem, som sedan fick bli huvudingrediens i en kryddig rödbetsgryta med kokosmjölk och röd currypasta. Till grytan serverade jag jasminris och råkost. Gott, billigt och enkelt. 

Rödbetsgryta med kokosmjölk och röd currypasta
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
ca 1 kg färska rödbetor
1 tsk finriven färsk ingefära (går att utesluta)
2 msk köpt röd currypasta alternativt 3 - 4 msk hemmagjord röd currypasta (se här)
1 burk, à ca 400 ml, kokosmjölk
1 msk thaisoja eller japansk soja
1 grönsaksbuljongtärning eller svampbuljongtärning
Ev. lite salt och grovmald svartpeppar efter egen smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala betorna och skär dem i små, jämnstora tärningar. 

Hetta upp oljan i en stor stekpanna (gärna en med tillhörande lock). Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt betorna och låt allt steka i ca 5 minuter till. Ha i vitlöken, ingefäran och currypastan. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Häll i kokosmjölken och tillsätt buljongtärningen. Blanda allt väl. 

Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen under stekpannan så att det bara småkokar. Låt puttra på svag värme i ca 30 minuter, eller tills rödbetorna är mjuka. Smaka av. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.