onsdag 26 oktober 2022

Rödbetsgryta med tomat och örter

 

Här kommer receptet på rödbetsgrytan som jag skrev om förra veckan. Grytan fick en intensivt röd färg som färgade av sig till pastan. Maken, som fick med sig maten i en matlåda, var lite skeptisk till den blodröda färgen. Jag försäkrade honom dock om att den var jättegod, trots den intensiva färgen. Strax efter lunch skickade han ett sms där det stod "Tack för en fantastisk matlåda. Den var överraskande god". Blodröd pasta kanske inte faller alla i smaken, men grytan var väldigt god och förtjänar en chans. (Kanske kan vara en lagom skrämmande maträtt att bjuda på när det är Halloween 😁)

Rödbetsgryta med tomat och örter
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
500 -600 g färska rödbetor
1 msk grillkrydda, köpt eller hemmagjord (se här)
1 krm grovmald svartpeppar
½ tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
2 msk tomatpuré
500g krossade tomater
ca 2 ½ dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning eller svampbuljongtärning
2 lagerblad
ev. lite salt, efter tycke och smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala betorna och riv dem grovt (jag använde den grova rivskivan på matberedaren). 

Hetta upp oljan i en stor stekpanna (gärna en med tillhörande lock). Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt betorna och låt allt steka på hög värme i ca 10 - 15 minuter, tills betorna fått lite färg. Vänd runt dem någon gång under tiden så att de inte bränner fast.  

Tillsätt vitlöken, grillkryddan, svartpepparn, örterna och tomatpurén. Låt allt steka i ytterligare någon minut, under omrörning. Häll i tomaterna och vattnet (Tips! använd den tomma tomatförpackningen som mått för vattnet).  Smula i buljongtärningen och tillsätt sojan samt lagerbladen. Lägg på ett lock på stekpannan, eller häll över rödbetsröran i en gryta (med tillhörande lock). Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt det puttra på svag värme i ca 30 - 40 minuter, eller tills betorna är så mjuka som du vill ha dem. Rör om några gånger under tiden. Fiska upp lagerbladen och kasta dem i komposten. Smaka av grytan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.