måndag 7 februari 2022

Kikärtsgratäng med champinjoner, purjolök, paprika och dill


Dagens recept är en krämig och god kikärtsgratäng, med bland annat champinjoner, purjolök, paprika och dill. Till gratängen käkade vi råkost och ugnstekt potatis. En mycket smarrig måltid helt i min smak 😋. 

Kikärtsgratäng med champinjoner, purjolök, paprika och dill
ca 4 portioner
1 msk smör eller olja + lite extra matfett till att smöra formen med
200 g skivade champinjoner, färska eller frysta
150 - 200 g strimlad purjolök
1 msk paprikapulver
2 - 3 krm rökt paprikapulver (ta mer om du gillar rökt smak)
2 krm grovmalen svartpeppar
4 dl standardmjölk
1 svampbuljongtärning eller 1 grönsaksbuljongtärning
200 g naturell färskost, typ Philadelphia (osten kan bytas mot 2 dl crème fraiche, men minska då till ca 2 ½ - 3 dl mjölk)
1 - 2 msk ljus majsenaredning (jag hade i 2 msk men 1 msk kan räcka)
400 - 450 g kokta kikärtor (se här) alternativt 2 tetror eller normalstora plåtburkar med konserverade kikärtor (avhällda och avsköljda)
1-2 tsk torkad dill alternativt ca 3 - 4 msk hackad dill, färsk eller fryst
salt efter smak

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smöra en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter. 

Stek champinjonerna utan fett i en stor stekpanna tills vätskan som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt matfettet och purjolöken. Låt allt steka på medelvärme i ca 5 minuter. Ha i de båda sorterna paprikapulver samt svartpepparn. Låt allt steka under omrörning i någon minut. 

Vispa ihop mjölken med färskosten och majsenaredningen i en bunke. Häll sedan i detta i stekpannan. Smula ner buljongtärningen. Rör om ordentligt. Ha i kikärtorna. Låt alltihop puttra på svag värme, under lock, i 5-6 minuter. Rör ner dillen. Smaka av med salt. 

Häll sedan kikärtsröran i formen. Strö på osten. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen. Grädda i ca 20 - 25 minuter, eller tills osten har smält och fått fin färg. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.