Kikärtsgratäng med champinjoner, purjolök, paprika och dill
ca 4 portioner
1 msk smör eller olja + lite extra matfett till att smöra formen med
200 g skivade champinjoner, färska eller frysta
150 - 200 g strimlad purjolök
1 msk paprikapulver
2 - 3 krm rökt paprikapulver (ta mer om du gillar rökt smak)
2 krm grovmalen svartpeppar
4 dl standardmjölk
1 svampbuljongtärning eller 1 grönsaksbuljongtärning
200 g naturell färskost, typ Philadelphia (osten kan bytas mot 2 dl crème fraiche, men minska då till ca 2 ½ - 3 dl mjölk)
1 - 2 msk ljus majsenaredning (jag hade i 2 msk men 1 msk kan räcka)
400 - 450 g kokta kikärtor (se här) alternativt 2 tetror eller normalstora plåtburkar med konserverade kikärtor (avhällda och avsköljda)
1-2 tsk torkad dill alternativt ca 3 - 4 msk hackad dill, färsk eller fryst
salt efter smak
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 C och smöra en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter.
Stek champinjonerna utan fett i en stor stekpanna tills vätskan som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt matfettet och purjolöken. Låt allt steka på medelvärme i ca 5 minuter. Ha i de båda sorterna paprikapulver samt svartpepparn. Låt allt steka under omrörning i någon minut.
Vispa ihop mjölken med färskosten och majsenaredningen i en bunke. Häll sedan i detta i stekpannan. Smula ner buljongtärningen. Rör om ordentligt. Ha i kikärtorna. Låt alltihop puttra på svag värme, under lock, i 5-6 minuter. Rör ner dillen. Smaka av med salt.
Häll sedan kikärtsröran i formen. Strö på osten. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen. Grädda i ca 20 - 25 minuter, eller tills osten har smält och fått fin färg.
1 - 2 msk ljus majsenaredning (jag hade i 2 msk men 1 msk kan räcka)
400 - 450 g kokta kikärtor (se här) alternativt 2 tetror eller normalstora plåtburkar med konserverade kikärtor (avhällda och avsköljda)
1-2 tsk torkad dill alternativt ca 3 - 4 msk hackad dill, färsk eller fryst
salt efter smak
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 C och smöra en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter.
Stek champinjonerna utan fett i en stor stekpanna tills vätskan som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt matfettet och purjolöken. Låt allt steka på medelvärme i ca 5 minuter. Ha i de båda sorterna paprikapulver samt svartpepparn. Låt allt steka under omrörning i någon minut.
Vispa ihop mjölken med färskosten och majsenaredningen i en bunke. Häll sedan i detta i stekpannan. Smula ner buljongtärningen. Rör om ordentligt. Ha i kikärtorna. Låt alltihop puttra på svag värme, under lock, i 5-6 minuter. Rör ner dillen. Smaka av med salt.
Häll sedan kikärtsröran i formen. Strö på osten. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen. Grädda i ca 20 - 25 minuter, eller tills osten har smält och fått fin färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.