onsdag 2 februari 2022

Morotsbiffar med bönor och montreolkrydda

 

Dagens recept är min tolkning av ett recept på sötpotatisbiffar som jag hittade på arla.se. Jag använde morötter istället för sötpotatis i biffarna och kryddade dem med montreolkrydda. Biffarna blev smaskiga och höll ihop jättebra. Vi käkade dem med ugnstekt potatis och en kall sås (se här). Det blev en lyckad smakkombination som jag kan tänka mig att käka fler gånger 😋. 

Morotsbiffar med bönor och montreolkrydda
ca 12 stycken
200 - 225 g kokta kidneybönor (se häralternativt 1 tetra eller normalstor plåtburk med konserverade kidneybönor (avhällda och avsköljda)
500 g morötter
2 ägg
ca ½ dl vetemjöl
ca 1 ½ - 2 dl havregryn (börja med den mindre mängden och tillsätt resten om det behövs)
1 pressad vitlöksklyfta (kan uteslutas)
1 msk montreolkrydda
1 tsk salt
½ tsk lökpulver
Rapsolja till stekning

Gör så här: 
Lägg bönorna i en bunke och mosa dem med en gaffel. Skala morötterna och riv dem fint. Pressa sedan ut så mycket av vätskan som möjligt ur dem med hjälp av händerna, eller genom att pressa dem i en potatispress. Blanda sedan morötterna med bönorna i bunken. Tillsätt alla resterande ingredienser utom oljan. Ställ smeten kallt i ca 15 minuter. 

Forma ca 12 jämnstora biffar av smeten. Lägg dem på ett fat och ställ dem gärna kallt i ca 15 minuter. Hetta upp lite olja i en stor stekpanna. Ha i några av biffarna och låt dem steka på medelhög värme i ca 6 - 7 minuter per sida (de är klara när de har fått fin färg och känns stumma om du trycker lite i mitten på dem). Håll dem varma under tiden som du steker resterande biffar .

(Överblivna biffar går bra att förvara i kylen eller frysen och sedan värma i mikron)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.