De senaste dagarna har jag haft annat att göra så jag har inte haft tid över till att blogga, men idag hinner jag med att lägga ut ett inlägg. Dagens recept är en delikat rotfruktssoppa smaksatt med kokosmjölk och röd currypasta. Jag har bara använt morötter, kålrot och potatis i soppan, men du kan ta de rotfrukter som du gillar. Du kan t.ex. byta ut all, eller en del av, potatisen mot rovor, palsternacka och rotselleri. Själv tål jag inte selleri och vi har förätit oss på palsternacka, på grund av att vi odlade det förut och därmed åt det alldeles för ofta, så vi håller oss till de rotfrukter som vi tål och tycker om.
Rotfruktssoppa med röd curry och kokosmjölk
ca 4 portioner
1 msk rapsolja eller liknande matolja
2 gula lökar
ca 400 g morötter
ca 300g kålrot
1 vitlöksklyfta (kan uteslutas)
1 - 2 tsk finriven färsk ingefära
2 msk röd currypasta (ta mer eller mindre efter egen smak)
1 burk à ca 400 ml kokosmjölk
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar eller svampbuljongtärningar
1 msk thaisoja eller japansk soja
ca 400 g potatis av en fast sort
Eventuellt lite salt efter tycke och smak
Gör så här:
Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Skala morötterna och kålroten och skär dem i små tärningar (jag använde färdigslantade morötter som jag hade i frysen, men jag skulle ha tärnat dem om jag använt färska).
Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken, ingefäran och currypastan. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Häll i kokosmjölken och vattnet (tips! använd den tomma kokosmjölksburken som mått till vattnet). Smula i buljongtärningarna och tillsätt sojan. Rör i rotfrukterna. Låt allt koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 30 minuter.
Skala potatisen och skär den i små tärningar. Ha i dem i grytan. Låt soppan småkoka i ytterligare ca 15 - 20 minuter, tills rotfrukterna är mjuka. Smaka av med salt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.