måndag 7 mars 2022

Pastagratäng med blomkål, senap och dragon

 

De senaste två veckorna har varit tuffa. Det totalt vansinniga kriget i Ukraina har väl inte lämnat någon oberörd, arma människor 😢. Mitt upp i denna oro över vad som händer i världen har vi flyttat till vår nya bostad. I dessa tider är det dock svårt att glädjas över den saken, men det är en lättnad att äntligen vara på plats. 

Innan vi flyttade hade jag förberett mat som vi skulle kunna värma under den mest hektiska tiden. En av dessa maträtter är dagens recept som är en krämig pastagratäng med blomkål, senap och dragon. Tillsammans med rivna morötter blev det en jättegod måltid. Mums! 

Pastagratäng med blomkål, senap och dragon
ca 4 portioner
250 g pasta, torrvikt
Vatten och salt till kokning av pasta och blomkål
400 g blomkålsbuketter, färska eller frysta
1 - 2 krm grovmalen svartpeppar
2 - 2 ½ dl riven lagrad ost till gratinering
Lite matfett till att smöra formen med
Sås: 
8 dl standardmjölk (3% fett)
4 msk vetemjöl
3/4 tsk salt
en liten nypa malen vitpeppar
1 - 2 msk senap (jag använde Västervikssenap)
1 - 2 tsk torkad dragon

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smöra en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. 

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Koka blomkålen i lättsaltat vatten tills den är så mjuk som du vill att den ska vara. Häll av pastan och blomkålen, och lägg dem i formen. Blanda dem med svartpepparn. 

Såsen: Vispa ihop mjölken med mjölet, saltet och vitpepparn i en gryta (ett tips är att börja med såsen under tiden som du kokar pastan och blomkålen). Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 15 minuter. Tillsätt senapen och dragonen (börja med de mindre mängderna och tillsätt mer om du tycker att det behövs). Låt såsen koka i ytterligare någon minut. Smaka av. 

Häll såsen i formen och blanda allt väl. Strö på osten över hela ytan. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen. Låt gratängen grädda i ca 25 minuter, eller tills osten har fått fin färg. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå några minuter innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.