måndag 28 mars 2022

Ugnsstekta jordärtskockor

 

Förra året planterade vi jordärtskockor på vår odlingslott. Det är en gröda som går att odla som en perenn, d.v.s. den kommer igen år efter år, om man låter några små knölar vara kvar i jorden när man skördar. Första säsongen tyckte vi inte att det var någon idé att skörda knölarna, för de var alldeles för små, så vi lät dem vara kvar i jorden över vintern. I helgen som var grävde vi runt lite i odlingsbädden för att kolla hur skockorna såg ut. Vi tyckte att de var hyffsat stora och tog därför med oss ett gäng hem. De små skockorna skrubbades och skalades innan de blandades med olivolja, samt annat gott, för att till slut stekas i ugnen. Vi har aldrig ätit jordärtskockor förut så det var en nyhet för oss. Maken tyckte att de var goda medan jag tyckte att de var lite beska, så nästa gång ska jag testa att ha på lite citronsaft för att se om det kan balansera upp smaken lite. 

Ugnsstekta jordärtskockor
ca 4 portioner
1 ½ Kg jordärtskockor
Olivolja, salt, torkad timjan och ev. lite vitlök (pressad eller pulver) efter smak

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Tvätta jordärtskockorna noggrant. Skala dem (det går att strunta i att skala dem om de är ordentligt rengjorda). Blanda dem med (vitlöken) oljan, saltet och timjan. Sprid ut dem på plåten. Sätt in plåten i den övre delen av ugnen och grädda i ca 25-30 minuter, eller tills jordärtskockorna är mjuka och fått fin färg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.