måndag 14 mars 2022

Formfranska


Dagens recept är mjuka och goda formfranskor som jag bakade för ett tag sedan när jag var sugen på ett riktigt gott hembakat bröd att rosta. Smaken påminner något litet om det franska brödet brioche, men degen innehåller betydligt mindre smör och ägg än vad degen till en äkta brioche gör. Hur som helst så är det ett mycket mumsigt bröd, som passar perfekt att rosta 😋. 

Formfranska
blir 4 bröd
50 g jäst
10 dl mjölk
100 g smör + lite extra till att smöra formarna med
2 msk strösocker
3 tsk salt
1 rumsvarmt ägg
ca 1, 8 kg vetemjöl (ungefär 3 liter)

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en stor skål i mikron eller i en kastrull på spisen. Tillsätt mjölken och värm allt till ca 35 - 37 C. Häll vätskan på jästen i bunken. Vispa eller rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt sockret och saltet. Rör om tills även det har lösts upp. Knäck i ägget i bunken. Arbeta i vetemjölet, lite i taget tills du får en klibbfri smidig deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den väl i några minuter. Forma sedan en rund boll av degen och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 60 minuter. 

Smörj fyra limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite smör. 

Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. dela den i fyra lika stora delar (jag brukar väga hela degen sedan dela den vikten i fyra delar och väga upp en del i taget). Forma varje degbit till en limpa. Lägg dem i formarna. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 - 40 minuter (jag brukar ställa dem ovanpå spisen). Värm under tiden upp ugnen till 200 C. 

Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen. Grädda limporna i ca 30 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Ta ut formarna ur ugnen. Lossa limporna och lägg dem på ett brödgaller. Täck dem med bakdukar och låt dem kallna. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.