onsdag 16 mars 2022

Currykryddad soppa med morot och spenat

 

Vi brukar bara äta lagad mat till lunch och sedan äter vi oftast gröt eller någon form av mackor och ägg till kvällsmat, men den senaste tiden har jag börjat tröttna på den ordningen. Istället för mackor har jag tänk att vi ska börja variera mellan att käka antigen en soppa, matig sallad eller någon enkel äggrätt till kvällsmat. Det enda kruxet är att jag kanske inte kommer att ha ork, eller rättare sagt att mina fingerleder inte kommer att ha ork, till att laga mat så ofta. Vi får väl se hur det kommer att gå. Först ut i denna utmanade nyordning är en currykryddad soppa med morötter och spenat. Ett frasigt och gott ljust bröd passade perfekt till den smaskiga soppan. 

Currykryddad soppa med morot och spenat
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
 ca 900 g morötter (öka till 1 kg om du vill ha en tjockare soppa) 
1 msk currykrydda (vanlig gul), köpt eller hemmagjord (se här)
1 chilifrukt
1 - 2 tsk finriven, färsk ingefära
1 burk, à ca 400 ml, kokosmjölk
ca 8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar eller svampbuljongtärningar
ca 250 g hackad spenat, färsk eller fryst
Salt och ev. lite grovmalen svartpeppar efter tycke och smak

Gör så här: 
Skala och ginhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och riv dem grovt. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelstark värme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken, currykryddan och ingefäran och låt allt steka under omrörning i någon minut. 

Tillsätt morötterna och häll i kokosmjölken samt vattnet (Tips! använd den tomma kokosmjölksburken som mått till vattnet 2 burkar = 8 dl). Smula i buljongtärningarna. Blanda allt. Lägg på ett lock på grytan och låt soppan koka. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 30 - 35 minuter. 

Tillsätt spenaten och låt soppan koka i ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med salt och ev. lite svartpeppar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.