onsdag 23 mars 2022

Kryddig kålsoppa med chilipulver och tomat

 

Dagens recept är en kryddig kålsoppa med chilipulver och tomat. Tillsammans med dubbla ostmackor, gräddade i smörgåsjärnet, blev det en mycket mättande måltid. Lättlagat, billigt och gott! 👍

Kryddig kålsoppa med chilipulver och tomat
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta (kan uteslutas)
ca 600g vitkål, sköljd och ansad
ca 250g morötter
500g passerade tomater
8 - 10 dl vatten (börja med den mindre mängden och tillsätt mer om du tycker att det behövs)
2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk chilipulver, köpt eller hemmagjort (se här
2 krm grovmalen svartpeppar
2 lagerblad
Salt efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hacka kålen. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och låt den steka med i någon minut. Häll tomaterna och vattnet i grytan och smula i buljongtärningarna. Tillsätt kålen, morötterna, chilipulvret, svartpepparn och lagerbladen. Rör om. Lägg på ett lock på grytan och låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 45 - 60 minuter, eller tills kålen och morötterna är så mjuka som du vill ha dem (jag gillar när de är riktigt mjuka). Rör om i grytan några gånger under tiden. Fiska upp lagerbladen och släng dem i komposten. Smaka av soppan med lite salt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.