onsdag 9 mars 2022

Kikärtsgryta med arabisk krydda


Dagens recept är en smakrik kikärtsgryta med arabisk krydda. Vi käkade grytan med råkost, couscous och en kall sås smaksatt med mynta. Det var supergott! 

Kikärtsgryta med arabisk krydda
ca 4 portioner
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g morötter
2 tsk arabisk krydda (se här)
1 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 tsk harissapaste eller sambal oelek
ca ½ tsk salt, ta mer eller mindre efter egen smak
1 lagerblad
ca 400 - 450 g kokta kikärtor (se här) alternativt 2 tetror eller normalstora plåtburkar med konserverade kikärtor
ev. 2 - 3 krm torkad mynta

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och hacka dem så att de blir små tärningar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna med tillhörande lock. Ha i löken och morötterna och låt dem steka på medelhög till hög värme i ca 10 minuter. Vänd runt dem någon eller några gånger under tiden. Tillsätt kryddmixen och tomatpurén. Låt allt steka under omrörning i ca 1 - 2 minuter. Häll i tomaterna. Ha i harrisa eller sambal samt saltet och lagerbladet. Låt allt koka upp under lock. Sänk sedan värmen under stekpannan så att det bara småkokar. Låt grytan puttra på svag värme i ca 20 - 30 minuter. Tillsätt kikärtorna (häll av konserverade kikärtor och skölj dem gärna under rinnande kallt vatten innan de tillsätts). Låt allt småkoka i ytterligare ca 10 - 15 min. Fiska upp lagerbladet och kasta det i komposten.  Smaka av grytan. Tillsätt eventuellt lite torkad mynta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.