Kikärtsgryta med arabisk krydda
ca 4 portioner
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g morötter
2 tsk arabisk krydda (se här)
1 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 tsk harissapaste eller sambal oelek
ca ½ tsk salt, ta mer eller mindre efter egen smak
1 lagerblad
ca 400 - 450 g kokta kikärtor (se här) alternativt 2 tetror eller normalstora plåtburkar med konserverade kikärtor
ev. 2 - 3 krm torkad mynta
Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och hacka dem så att de blir små tärningar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna med tillhörande lock. Ha i löken och morötterna och låt dem steka på medelhög till hög värme i ca 10 minuter. Vänd runt dem någon eller några gånger under tiden. Tillsätt kryddmixen och tomatpurén. Låt allt steka under omrörning i ca 1 - 2 minuter. Häll i tomaterna. Ha i harrisa eller sambal samt saltet och lagerbladet. Låt allt koka upp under lock. Sänk sedan värmen under stekpannan så att det bara småkokar. Låt grytan puttra på svag värme i ca 20 - 30 minuter. Tillsätt kikärtorna (häll av konserverade kikärtor och skölj dem gärna under rinnande kallt vatten innan de tillsätts). Låt allt småkoka i ytterligare ca 10 - 15 min. Fiska upp lagerbladet och kasta det i komposten. Smaka av grytan. Tillsätt eventuellt lite torkad mynta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.