måndag 14 februari 2022

Lasagne med rödbetor och halloumi


Idag är det ju som bekant alla hjärtans dag 💝. Dagens recept, som är en lasagne med rödbetor och halloumi, har en härligt röd-rosa färg som knyter an till kärlekstemat (den kan även funka som ett mer skrämmande inslag till halloween 😁).  

Rödbetor är en underskattat rotfrukt som kan användas till mycket mer än att bara lägga in i ättikslag. Under de år som jag haft den här bloggen har jag provat flera goda maträtter med rödbetor som huvudingrediens, och blivit glatt överraskad. Det blev jag även denna gång. Rödbetslasagnen var nämligen superdupergod, och gav mig massor med inspiration och nya idéer om hur man kan använda den förbisedda lilla rödbetan. 

Originalreceptet på den smarriga lasagnen kommer från ett gammalt nummer av ICA:s tidning 'Buffé'. Jag gjorde dock min egen variant av det receptet med andra proportioner och annan smaksättning. 

Tips! Jag använder hemmagjord pasta i receptet men det går naturligtvis att byta ut den mot köpta, färska lasagneplattor. Det går åt lasagneplattor till tre lager i en form som mäter 20 x 30 cm. 

Lasagne med rödbetor och halloumi
ca 4 portioner
Pastadeg: 
200g vetemjöl
2 stora ägg
ca 1 msk kallt vatten
Rödbetsfräs:
2 gula lökar
500 g färska rödbetor
2 msk tomatpuré
2 tsk grillkrydda, köpt eller hemmagjord (se här)
½ - 1 tsk torkad timjan eller oregano
1 krm grovmalen svartpeppar
ca ½ tsk salt
ca 1 ½ dl vatten
Vitsås: 
8 dl standardmjölk (3 % fett)
4 msk vetemjöl
3/4 tsk salt
1 liten nypa malen vitpeppar
Övrigt: 
lite extra mjöl samt lite mannagryn till kavlingen av pastan
200 g halloumi (kan uteslutas)
2 dl riven lagrad ost till gratinering
lite matfett till att smöra formen med

Gör så här: 
Blanda alla ingredienser till pastadegen i en bunke. Forma en deg. Platta till den och slå in den i plastfolie. Lägg den i kylen. 

Smörj en ugnsfast form, som mäter ca 20 x 30 cm, med lite matfett. Sätt ugnen på 200 C. 

Skala och finhacka löken. Skala rödbetorna och riv dem grovt (jag använde matberedaren). Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Öka sedan värmen och ha i betorna. Låt dem steka med i ca 7 - 8 minuter. Tillsätt tomatpurén, kryddorna och saltet. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Häll i vattnet och rör om. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under stekpannan så att rödbetsfräset bara småkokar. Lägg på ett lock eller täck stekpannan med en bit aluminiumfolie. Låt det puttra på svag värme i ca 15 - 20 min. Smaka av. 

Vispa under tiden ihop alla ingredienser till den vita såsen i en gryta. Låt det koka upp under omrörning och sedan småkoka på svag värme i ca 15 minuter. Smaka av. 

Skär halloumin i bitar och stek dem utan fett i stekpannan några minuter, tills vätskan dunstat och osten fått fin färg runt om. 

Häll ca 2 ½ dl av den vita såsen i botten av ugnsformen. 

Dela pastadegen i tre lika stora bitar. Kavla ut en bit i taget på en mjölad arbetsyta, eller i en pastamaskin, till en rektangel , som mäter ca 15 x 40 cm. Lägg rektanglarna på lite mannagryn på köksbänken vartefter de är färdigkavlade. Dela degrektanglarna på mitten, så att du får sex stycken lika stora bitar, à ca 15 x 20 cm. 

Lägg två av pastabitarna i formen. Ringla på ca 1 dl av den vita såsen. Ha på hälften av rödbetsfräset och hälften av halloumibitarna. Lägg på ytterligare två pastabitar och ringla på 1 dl av den vita såsen. Ha på resten av rödbetsfräset och halloumibitarna. Täck med de sista två pastabitarna och häll på resterande vitsås (se till att det kommer ner sås längs med sidorna av formen). 

Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen och låt lasagnen grädda i ca 15 minuter. Ta ut formen och strö på den rivna osten. Sätt tillbaka formen i ugnen igen och låt den grädda i ytterligare ca 15 - 20 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt den stå i några minuter innan servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.