onsdag 7 juni 2023

Enchiladas med refried beans

 

Hoppas att ni hade en trevlig nationaldag igår. Vi hade en jättebra dag med lunchgäster, lite jobb på odlingslotten, en långpromenad och premiärdopp i sjön. Härligt! 😍

Till lunch hade jag lagat enchiladas fyllda med hemlagade refried beans, som vi käkade tillsammans med färska grönsaker, majskorn, tacosås och en klick crème fraiche. Det var riktigt smarrigt.😋

Enchiladas med refried beans
ca 4 - 5 portioner
8 mellanstora mjuka tortillabröd
1 sats refried beans (se här(Obs! dessa tar lång tid att laga så gör dem senast dagen innan och förvara dem i kylen, eller frysen, tills de ska användas)
2 - 2 ½ dl riven ost till gratinering
lite matfett till att smöra formen med
Enchiladasås: 
1 msk olivolja
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk malen spiskummin
1 tsk chilipeppar
1 tsk torkad oregano
1 krm grovmalen svartpeppar
ev. 1 tsk kakao och/eller 1 krm malen kanel
500 g passerade tomater
ca 1 msk hackad inlagd jalapeno (het)
ca ½ tsk salt
Till servering: 
Färska grönsaker efter tycke och smak, samt majskorn, tacosås och en klick crème fraiche 

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 C och smörj en rektangulär ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter,  med lite matfett. 

Gör såsen. Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp olivoljan i en kastrull. ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och kryddorna och låt allt steka under omrörning i någon minut. Häll i tomaterna och tillsätt jalapenon samt saltet. Låt såsen koka upp under lock och sedan småkoka på svag värme i ca 30 minuter. 

Bred ut ca 1/3 av såsen i botten av formen. 

Tag ett bröd och lägg det på en skärbräda eller ett fat. Lägg 1/8 av bönröran i en sträng på mitten av brödet. Rulla sedan ihop brödet och lägg det med skarven ner i formen. Upprepa sedan detta med resterande bröd och bönröra. Häll på resten av såsen. Se till att det kommer sås mellan och vid sidan av rullarna genom att försiktigt föra isär dem med hjälp av en stekspade. Täck formen med aluminiumfolie eller med en tom plåt och sätt in formen i mitten av ugnen. Låt rullarna gräddas i ca 15 - 20 minuter. Ta ut formen och ta bort folien eller plåten. Tryck ev. ner rullarna lite. Strö på osten och sätt tillbaka formen i ugnen igen. Grädda i ytterligare ca 15 - 20 minuter, tills osten smält och fått lite färg. Ta ut formen och låt den gärna stå en stund innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.