tisdag 27 juni 2023

Grönkålsbiffar med ost


I helgen som var skördade jag en kasse med grönkål. Det mesta av skörden hamnade i frysen men lite av den fick bli huvudingrediens i middagsmaten. Jag använde ett recept på broccolibiffar, men bytte ut broccolin i receptet mot grönkål. Det funkade jättebra och biffarna blev väldigt goda. Vi käkade biffarna med kokt potatis och en kall sås med örter. Det var mycket mumsigt! 

Grönkålsbiffar med ost och örter
ca 12 små biffar
ca 300 g grönkål, sköljd och ansad 
3 ägg
1 pressad vitlöksklyfta (går att utesluta, eller byta ut mot ½-1 tsk lökpulver)
ca 1 tsk salt 
2 krm grovmald svartpeppar
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
½ tsk torkad timjan
2 ½ dl riven vällagrad ost, t.ex. prästost eller Västerbotten
2 - 2 ½ dl ströbröd
Matolja till stekning 

Gör så här:
Hacka grönkålen och förväll den i vatten i ca 4-5 minuter. Häll av den i ett durkslag och låt den rinna av ordentligt (går att använda tinad fryst grönkål istället). Låt kålen svalna lite och krama sedan ur vattnet ur den med hjälp av händerna eller i en potatispress. 

Lägg den avrunna grönkålen i en bunke. Rör ner resten av ingredienserna och blanda allt ordentligt. Ta en liten klump av smeten i handen och forma en rund och fin liten biff. Lägg den på en tallrik. Upprepa detta med resten av smeten tills du har 12 jämnstora biffar. 

Hetta upp lite olja eller smör i en stekpanna. Lägg i några av biffarna i taget och stek dem i ca 3-4 minuter per sida, eller tills de fått fin färg och de känns stumma och fjädrar tillbaka lite när du trycker på dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.