onsdag 21 juni 2023

Pasta med mangoldsås (eller bladspenatsås)

 

Nu när det är så varmt ute är jag inte särskilt sugen på att tillbringa någon längre tid framför spisen. Det blir därför ganska enkla, snabblagade maträtter som hamnar på vårt middagsbord. Jag improviserar en hel del nu när vi har börjat skörda det vi själva odlar. Igår blev det en krämig pastasås med mangold som hamnade på tallriken (mangolden går att byta ut mot bladspenat). Det var riktigt gott! 

Tips! Om du vill "lyxa" till det lite extra kan du byta ut en del av mjölken i receptet mot grädde. 


Mangoldsås
ca 4 portioner
5 dl standardmjölk (3 % fett)
3 ½ - 4 msk vetemjöl
ca ½ tsk salt (ta mer eller mindre efter egen smak)
1 - 2 krm grovmald svartpeppar (börja med den mindre mängden och tillsätt mer om du tycker att det behövs)
ca 200 -250 g grovt hackad mangold, förvälld färsk eller tinad fryst (kan bytas mot samma mängd bladspenat)
2 - 3 dl riven vällagrad ost
Till servering: 
pasta samt lite riven parmesan

Gör så här: 
Vispa ihop mjölken med mjölet, saltet och pepparn i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under kastrullen så att såsen bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 10 - 15 min. Rör om i botten då och då under tiden, för det bränner lätt fast. Krama ur den överflödiga vätskan i mangolden. Rör ner mangolden i såsen och blanda allt väl. Låt småkoka i ca 5 minuter. Tillsätt osten och värm såsen tills den smält. Smaka av. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.