tisdag 13 juni 2023

Trinda limpor med linfrön och katrinplommon

 

Idag har jag varit upp med (innan) tuppen och bakat bröd. Det började nämligen bli slut på bröd i frysen igen, och jag ville fylla på innan den riktiga värmeböljan börjar. Jag tycker att det är kul att prova olika sorters bröd, så jag har en gedigen uppsättning med brödrecept i min receptpärm. Jag har dock några favoriter som jag använder oftare än andra. Dagens recept är ett sådant. Jag gillar det för att det blir en stor deg som räcker till många bröd, och dessutom är det enkelt att variera bröden genom att välja olika sorters utbakning, degspad, mjöl och smaksättning. Denna gång valde jag att göra sex trinda limpor och använda vatten, rågsikt och katrinplommon i degen. Bröden blev saftiga och goda. 

Trinda limpor med linfrön och katrinplommon
blir 6 små limpor gräddade i långpannan
50 g jäst
12 dl vatten, ca 37 C varmt
1 dl rapsolja
1 msk salt
½ dl sirap
1 dl linfrö
ca 20 torkade katrinplommon, klippta i små bitar
ca 1, 8 - 2 kg rågsikt

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet. Rör om eller vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt oljan, saltet, sirapen, linfröna och plommonen. Arbeta i rågsikten, lite i taget, tills du får en smidig, klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 60 - 90 minuter, tills degen har ungefär fördubblats i storlek. 

Lägg två bakplåtspapper lite omlott i en långpanna, som mäter ca 30 x 40 cm. Dela degen i sex lika stora bitar (jag brukar väga hela degen först och sedan dela vikten med sex och sedan väga upp varje degbit för sig). Forma trinda små limpor. Lägg dem glest i långpannan. Skär ca tre grunda snitt på ovansidan av varje limpa med en vass kniv. Täck limporna med en bakduk. Låt dem jäsa i ca 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C.

Sätt in långpannan i den nedre delen av ugnen. Grädda i ca 40 minuter, eller tills limporna är ca 98 C inuti. Ta ut långpannan ur ugnen och lägg över bröden på ett brödgaller. Lägg på en bakduk och låt brödet kallna. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.