onsdag 12 juli 2023

Lasagne med grönkål och keso

 

Dagens recept är en kanongod lasagne med grönkål och keso. I originalreceptet används spenat men eftersom vi odlar grönkål, och därmed har tillgång till detta, så bytte jag till det istället. Det funkade finemang och vi åt med god aptit. 

Tips! Jag använder hemmagjord pasta men det går naturligtvis lika bra att använda köpt, färsk pasta. Det går åt pastaplattor till tre lager i en form som mäter 20 x 30 cm. 

Lasagne med grönkål och keso
4 - 5 portioner
Pastadeg 
2 ägg
200 g vetemjöl
ca 1 msk vatten
Tomatsås
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
500 g krossade tomater
ca 1 - 1 ½ dl vatten
1 - 1 ½ tsk italiensk salladskrydda
1 tsk socker
2 krm grovmald svartpeppar
200 g hackad grönkål
2 dl crème fraiche (jag tog lätt med 15 % fett)
Kesoröra
500 g keso
2 dl riven lagrad ost (jag tog prästost)
½ tsk italiensk salladskrydda
Övrigt
lite matfett till att smöra formen med 
ca 1 1/2 - 2 dl riven ost till gratinering

Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 C och smörj en ugnsfast form (min form är ca 20 x 30 cm och 5 - 6 cm hög). 

Blanda ihop ingredienserna till pastadegen i en bunke. Arbeta snabbt ihop allt till en fast deg. Platta till den lite och slå in den i plastfolie. Lägg den sedan i kylen i minst 30 minuter. 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp olivoljan i en gryta. Ha i löken och vitlöken och stek på medelvärme i ca 5 minuter. Ha i tomaterna, vattnet, salladskryddan, svartpepparn och sockret. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen och lägg på ett lock. Låt såsen småputtra i ca 20 minuter. Tillsätt grönkålen. Låt det småkoka i ytterligare ca 10 - 15 minuter. Rör ner crème fraichen. Smaka av såsen. Ställ sedan undan den så länge. 

Blanda ihop alla ingredienser till kesoröran i en bunke. Ställ undan den så länge. 

Kavla ut pastadegen tunt med kavel eller kör en liten degbit i taget i pastamaskinen (jag delar min deg i 3 lika stora delar och kör en del i taget i till tjocklek 5 i min maskin). Skär den utkavlade degen i bitar som passar i formen. 

Bred ut ett lager av tomatsåsen i botten av formen (ca 2 dl). Lägg på ett lager pastabitar. Bred på hälften av kesoröran och klicka på lite av tomatsåsen (ca 4 msk). Lägg på ett nytt lager pastabitar och bred på resten av kesoröran. Häll på lite av tomatsåsen (ca 4 msk). Lägg på ett sista lager pastabitar och avsluta med att hälla på det sista av tomatsåsen. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 20 minuter. Ta ut formen och ha på den rivna osten. Grädda i ytterligare ca 15 - 20 minuter. Ta ut formen och låt den gärna stå en stund innan servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.