onsdag 5 juli 2023

Potatiscurry med kokos och gröna bönor

 

Nu finns mycket gott att skörda på odlingslotten och jag lagar mat av det som finns att tillgå. Häromdagen plockade jag bönor och tog upp lite potatis. Detta fick sedan fick bli huvudingredienserna i en kryddig potatiscurry med gröna bönor. Vi käkade curryn med basmatiris och en klick äppelchutney. Det var riktigt smarrigt. 

Potatiscurry med kokos och gröna bönor
ca 4 - 6 portioner, beroende på tillbehör
1 - 2 msk rapsolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
ca 1 kg potatis, av en fast sort (jag använde färskpotatis av sorten Amadine)
1 msk tomatpuré
1 - 2 tsk finriven färsk ingefära
2 - 3 tsk afrikansk krydda (se här)
1 tsk salt
1 burk, à ca 400 ml, kokosmjölk
ca 250 g gröna bönor, färska eller frysta
Till servering:
en klick chutney (se här) samt basmatiris, alternativt afrikanskt tunnbröd (se här) eller orientaliska tunnbröd

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en stor stekpanna, gärna en med tillhörande lock. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Skala under tiden potatisen och skär den i jämnstora tärningar. Ha i dem i stekpannan och låt dem steka med löken, på lite högre värme, i ca 10 minuter. Tillsätt vitlöken, tomatpurén, ingefäran, kryddmixen och saltet. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Häll i kokosmjölken. Blanda allt väl. Låt det koka upp under lock och sedan puttra på svag värme i ca 15 - 20 minuter, tills potatisen börjat bli mjuk. Skär bönorna i mindre bitar och ha i dem i potatisröran. Låt allt småkoka i ytterligare ca 10 -15 minuter, eller tills potatisen är helt mjuk. Smaka av. 

OBS! Om du använder färska, mjälla bönor, som har kortare koktid, kan du låta potatisen koka längre tid innan bönorna tillsätts. Ca 5 - 6 minuters koktid för bönorna kan vara lagom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.