tisdag 25 juli 2023

Trinda rågsiktslimpor med russin


Jag är ingen soldyrkare direkt men nu tycker till och med jag att det börjar kännas lite trist att det är så ostadigt väder. Fördelen med att det inte är någon högsommarvärme är att det går bra att ha ugnen på utan att hela huset känns som en bastu. Häromdagen, när det var regnrusk ute, passade jag på att stanna inne och baka limpor. Limporna smakade förträffligt gott med lite smör och ost till kvällsteet. 

Trinda rågsiktslimpor med russin
blir 6 små limpor
50 g jäst
12 dl vatten, ca 35 - 37 C varmt
1 msk salt
1 dl ljus sirap
1 dl rapsolja
2 dl russin
ca 1, 8 - 2 kg rågsikt

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet. Rör om eller vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt saltet, sirapen, oljan och russinen. Arbeta i rågsikten, lite i taget, tills du får en smidig, klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 60 - 90 minuter, tills degen har ungefär fördubblats i storlek. 

Lägg två bakplåtspapper lite omlott i en långpanna, som mäter ca 30 x 40 cm. Dela degen i sex lika stora bitar (jag brukar väga hela degen först och sedan dela vikten med sex och sedan väga upp varje degbit för sig). Forma trinda små limpor. Lägg dem glest i långpannan. Täck dem med en bakduk. Låt jäsa i ca 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C.

Sätt in långpannan i den nedre delen av ugnen. Grädda i ca 35 - 40 minuter, eller tills limporna är ca 98 C inuti. Ta ut långpannan ur ugnen och lägg över bröden på ett brödgaller. Lägg på en bakduk och låt brödet kallna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.