måndag 17 juli 2023

Zucchinigratäng med kikärtor och dill

 

Nu när maken har semester blir det lite glesare mellan inläggen. Idag har vi dock inget speciellt inplanerat så det passar bra att sitta vid datorn en stund. Dagens recept är en krämig zucchinigratäng med kikärtor och dill som vi käkade till ugnsstekt färskpotatis. Det var supergott! 

Zucchinigratäng med kikärtor och dill
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
ca 800 g zucchini
150 g strimlad purjolök
200 - 250 g kokta kikärtor (se här) alternativt 1 tetra eller normalstor plåtburk konserverade kikärtor (avhällda och avsköljda)
2 dl crème fraiche
1 grönsaksbuljongtärning eller svampbuljongtärning
2 krm grovmald svartpeppar
2 - 3 tsk torkad dill alternativt 3 - 4 msk hackad färsk eller fryst dill
ev. 1 - 2 tsk pressad citron
Lite salt efter tycke och smak
ca 2 dl riven lagrad ost 

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. Ansa zucchinin och skär den i jämnstora tärningar. 

Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i zucchinin och låt allt steka på hög värme tills zucchinin fått lite färg, vilket tar ca 10 - 15 minuter. Tillsätt purjolöken och låt den steka med i ca 4 - 5 minuter. Rör i crème fraichen. Smula i buljongtärningen och tillsätt kikärtorna, svartpepparn och dillen. Blanda allt väl. Låt det puttra på svag värme i 4 - 5 minuter. Smaka av röran (med citronsaft och salt) och lägg den i formen. 

Strö på den rivna osten i ett jämnt lager ovanpå röran i formen. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda gratängen i ca 20 - 25 minuter, tills den är genomvarm och fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.