Det här afrikanska stekpannebrödet är jätteenkelt att baka. Det innehåller ingen jäst, och har därför ingen jästid, vilket gör det till ett snabbakat bröd. Brödet steks i stekpannan så det behövs heller inte någon ugn. Jag brukar ofta baka det här goda brödet när vi äter afrikaninspirerad mat. Eftersom brödet är lite segt så funkar det perfekt att använda till att skopa upp en tjock, kryddig gryta med. Den här gången käkade vi brödet med en supergod potatisrätt från Uganda. Receptet på den hittar du här.
Afrikanskt stekpannebröd
8 - 10 stycken
ca 450 g vetemjöl + lite extra till utbakningen
½ tsk salt
1 ½ dl kallt vatten
1 ½ dl kall mjölk (jag tog lättmjölk)
Gör så här:
Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och blanda allt till en deg. Arbeta ihop den lite på en mjölad arbetsyta. Lägg på en bakduk och låt degen vila i ca 15 minuter. Dela den i 8 - 10 lika stora bitar. Rulla dem till runda bullar. Kavla ut en del i taget till en rund, tunn kaka. Täck de andra degbitarna med bakduk under tiden så att de inte torkar. Hetta upp en liten stekpanna, à ca 20 cm i diameter. Stek bröden ett i taget några minuter per sida. Slå in dem i en bakduk vart efter de är klara. Förvara dem inslagna i bakduk i en plastpåse så att de håller sig mjuka. De färdiga bröden går att frysa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.