Den här krämiga och goda zucchinigratängen passar ypperligt att servera som ett alternativ till potatisgratäng. Vi käkade den mumsiga gratängen med stekta bönbullar. Det var mycket gott 😋. Om du inte vill göra bönbullar så kan jag tänka mig att det kan vara gott att servera någon form av bönbiff eller liknande till gratängen. Receptet kommer ursprungligen från 'köket' (koket.se).
Zucchinigratäng
ca 4 portioner
ca 1 kg zucchini
2 ½ dl grädde
ca 1 tsk örtsalt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1 ½ dl riven lagrad ost (jag använde prästost)
lite matfett till att smöra formen med
Gör så här:
Värm upp ugnen till 225 C och smörj en ugnsfast form, ca 20 x 30 cm, med lite matfett. Skölj zucchinin och skär bort skaften. Skiva zucchinin tunt. Lägg skivorna i formen. Rör ihop grädden, örtsaltet, svartpepparn och vitlöken i en bunke. Häll detta i formen. Täck formen med aluminiumfolie. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Ta ut formen och ta av aluminiumfolien. Strö på den rivna osten och fortsätt grädda i ytterligare ca 20 minuter eller tills zucchinin är mjuk och osten fått lite färg. Ta ut gratängen ur ugnen och låt den gärna stå några minuter innan servering.
Vilken härlig gratäng😊 Ha en fin dag
SvaraRaderaHej Milla,
RaderaVad kul att du gillade gratängen :). Ha en fin dag du med
Mvh Tove