onsdag 9 augusti 2017

Rågbröd från Falkenberg


Det ett tag sedan som jag bakade limpor så nu är det skrämmande tomt i frysboxen. Jag brukar försöka tajma in brödbakningen så att jag inte ska behöva baka mitt under högsommaren. I helgen var det dock lite sämre väder och då passade jag på att baka ett gäng limpor. Just dessa limpor har jag aldrig bakat förut så de var en nyhet för mig. Receptet hittade jag på matklubben.net. När jag gjorde degen enligt originalreceptet så tyckte jag att den blev lite väl lös. Jag tillsatte därför mera vetemjöl och fick då en hyfsat lättarbetad deg. I receptet stod det att det skulle bli fyra limpor av degen, men jag tycker att limporna blev rätt låga så nästa gång gör jag nog bara tre limpor av degen. Det stod också att degen skulle jäsa i kylen men jag lät den stå i rumstemperatur istället. Vill du baka limporna enligt originalreceptet hittar du det här.

Rågbröd från Falkenberg
50 g jäst
10 dl mjölk
1 msk salt
2 ½ dl sirap
1 kg grovt rågmjöl
ca 10 - 12 dl vetemjöl
lite matfett till formarna

Gör så här: 
Kväll dag 1: Smula ner jästen i en degbunke. Häll i mjölken och rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt salt, sirap och rågmjöl. Arbeta in vetemjölet tills det blir en ganska lös deg. Täck bunken med ett lock eller med plastfilm och låt den stå över natten. 

Morgon dag 2: Smörj 3 - 4 limpformar med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 3 - 4 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Om du saknar formar så kan du lägga limporna i en bakpappersklädd långpanna. Smörj gärna sidorna på limporna med lite smält matfett eller lägg bakplåtspapper mellan dem så att de inte fastnar i varandra. Täck limporna med en bakduk och låt dem jäsa i ca 1 - 2 timmar, till knappt dubbel storlek. 

Värm under tiden upp ugnen till 175 C (det tar ca 30 minuter). Grädda limporna i den nedre delen av ugnen i ca 60 - 80 minuter eller tills de är 98 C inuti. Ta ut limporna ur formarna och låt dem svalna inlindade i bakdukar. Låt dem gärna vila en dag innan du skär i dem. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.