torsdag 17 augusti 2017

Göteborgs godaste bröd


Det här brödet var jättegott, men eftersom degen var rätt vek så flöt bröden tyvärr ut lite mer än vad jag skulle ha önskat. Brödet blev naturligtvis inte helt platt, men jag hade föredragit om det blivit något högre så att det hade varit enklare att skära det i snygga skivor (mackorna blev ganska smala och långa). Trots detta kommer jag nog att baka det här brödet fler gånger eftersom det smakade bra och var relativt lättbakat. Receptet kommer från matklubben.net (se här). 

Göteborgs godaste bröd
Kväll dag 1:
50 g jäst
3 dl ljummet vatten, ca 37 C varmt
3 dl rågsikt
Morgon dag 2: 
Degen från dag 1
7 dl ljummet vatten, ca 37 C varmt
1 msk salt
2 msk rapsolja eller liknande matolja
2 dl vetekli
1 ½ dl havregryn
12 dl rågsikt
5 - 6 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen

Gör så här: 
Kväll dag 1: Smula ner jästen i degbunke. Häll i vattnet och vispa tills jästen lösts upp helt. tillsätt rågsikten och blanda ihop allt till en lös deg. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur över natten. 

Morgon dag 2: Blanda degen från dag 1 med vattnet, saltet och oljan. Tillsätt vetekli och havregryn. Ha i rågsikten och vetemjölet. Arbeta ihop allt i bunken tills det blir en smidig deg. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter. 

Klä en plåt med bakplåtspapper. Häll försiktigt ut degen på en mjölad arbetsyta. Arbeta inte ihop den utan dela den direkt i 4 delar. Vik försiktigt ihop varje bit till ett runt bröd genom att vika in hörnen under degklumpen (arbeta degen så lite som möjligt). Lägg bröden på plåten. Låt dem jäsa utan duk i ca 30 minuter. 

Värm under tiden upp ugnen till 250 C. Sätt in plåten i den nedre delen av ugnen och grädda i ca 10 minuter. Sänk värmen till 200 C och låt bröden grädda i ytterligare ca 30 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Ta ut bröden och låt dem svalna på galler utan duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar