fredag 25 augusti 2017

Rostade kikärtor med baconsmak


Rostade kikärtor är ett populärt alternativ till andra snacks. Om man söker på rostade kikärtor på google så kommer det upp massor med recept på olika varianter. Just denna variant ska påminna om bacon i smaken. En autentisk baconsmak är mycket svårt att få till så de små knapriga kikärtorna smakar naturligtvis inte exakt som bacon utan mer som andra livsmedel med artificiell baconsmak. Förutom att äta som snacks är de rostade kikärtorna jättegoda att att använda som en knaprig topping på t.e.x. en sallad eller rostade rotfrukter. 

I originalreceptet, som jag tyvärr inte minns vart jag hittade, så ingick det ganska mycket lönnsirap. Jag bytte ut den mot en betydligt mindre mängd vanlig ljus sirap men det smakade ändå en anings, aning sött så det går nog att minska ännu mer på sirapsmängden. Jag tror att ½ msk kan bli en lagom mängd för en mer balanserad smak. 

Rostade kikärtor med baconsmak
ca 400 g kokta kikärtor (se här) alternativt 2 tetror eller 2 normalstora burkar med konserverade kikärtor
1 msk matolja
1 msk soja
½ - 1 msk ljus sirap
2 - 3 tsk rökt paprikapulver alternativt  ca 1 tsk liquid smoke
ca ½ tsk salt, eller efter smak

Gör så här:
Värm upp ugnen till 200 C  och klä en plåt med bakplåtspapper. (Häll av konserverade kikärtor, skölj dem under rinnande kallt vatten och låt dem rinna av ordentligt innan de används). Lägg kikärtorna på en ren kökshandduk och klappa dem torra. Blanda alla övriga ingredienser i en bunke. Ha i kikärtorna i bunken och blanda runt allt ordentligt. Häll ut alltihop på plåten. Grädda i den övre delen av ugnen i ca 30 minuter, eller tills kikärtorna fått färg och blivit lite knapriga. Ta ut plåten och vänd runt kikärtorna några gånger under tiden. Smaka av kikärtorna med salt och låt dem svalna. Förvara dem torrt och svalt i en lufttät burk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar