lördag 5 augusti 2017

Blåbärspaj med havretäcke


I år hade jag återigen den stora turen att få en massa blåbär av en av mina älskade storasystrar. De goda bären brukar jag sedan ha i kvällsyoghurten eller så kokar jag sylt på dem. Ibland händer det också att lite av bären hamnar i något smarrigt bakverk, vilket de gjorde i detta fall. Vi käkade den härligt knäckiga blåbärspajen med en rejäl klick krämig vaniljsås. Underbart! 😋. Ett stort TACK! till syrran som gjorde pajsmaskandet möjligt. 

Blåbärspaj med havretäcke
blir 1 paj à ca 22 - 24 cm i diameter
ca 400 - 500 g blåbär
2 msk potatismjöl
ca 1 dl strösocker
Havretäcke: 
175 g smör
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
5 dl havregryn
1 msk vaniljsocker

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 175 C. Blanda bären med sockret och potatismjölet i en pajform. Smält smöret i en gryta. Rör ner sockret och sirapen. Låt det smälta ihop lite under omrörning. Ta av grytan från värmen. Rör ner havregrynen och vaniljsockret. Blanda allt till en smet. Bred ut smeten i ett jämnt lager på bären i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 - 40 minuter eller tills pajen fått fin färg. Ta ut den ur ugnen och låt den svalna innan servering. 


2 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.