tisdag 22 augusti 2023

Långpannelimpa med kross och frön

 

Att grädda bröd i en mindre långpanna är ett smidigt sätt att baka på. Man slipper omaket med att smöra formar och att forma limpor. För att få höjd på limporna använder jag en mindre långpanna med hög kant (ca 23 x 33 x 6 cm). Om du inte har en sådan form kan du använda en vanlig långpanna (30 x 40 cm) men då blir brödet betydligt lägre. Du kan även välja att dela degen i fyra lika stora delar, forma dem till limpor och lägga dem i långpannan. 

Långpannelimpa med kross och frön
blir ett stort bröd att dela i 4 bitar
50 g jäst
12 dl vatten, 37 grader varmt
1 msk salt
1 dl mörk sirap
1 dl rågkross
1 dl vetekross
1 dl linfrö
ca 1, 8 - 2 kg rågsikt

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet och vispa tills jästen lösts upp helt. Ha i salt, sirap, kross och linfrön. Rör om. Arbeta sedan in mjölet, lite i taget, först i bunken och sedan på bakbordet, eller köksbänken, tills du får en ganska fast deg. Lägg tillbaka degen i bunken och lägg på ett lock eller täck med plastfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 90 minuter. 

Lägg två bakplåtspapper lite omlott i en mindre långpanna (måtten på min form är ca 23 x 33 x 6 cm). Tryck ut degen i formen. Nagga hela ytan med en gaffel. Täck formen med en bakduk och låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 45- 50 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C (det tar ca 20 minuter). 

Placera formen på gallret i nedre delen av ugnen och grädda bröden i ca 60 - 90 minuter, eller tills brödet är 98 C inuti. Ta ut formen ur ugnen. Stjälp upp brödet upp och ner på ett brödgaller och dra bort bakplåtspapperen. Vänd sedan tillbaka brödet och täck det med en bakduk. Låt brödet svalna helt innan du delar det i fyra lika stora delar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.