tisdag 15 augusti 2023

Rödbetssoppa med tomat och chili

 

Nu är det skördetid för rödbetor på odlingslotten. Vi odlar en avlång sort som heter 'Cylindra'. I går tog jag hand om ett par kilo. Förutom att göra en sats inlagda betor gjorde jag även en kryddig rödbetssoppa med tomat och chili. Vi toppade soppan med en klick crème fraiche. Det var supergott😋.

Rödbetssoppa med tomat och chili
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 kg färska rödbetor
1 - 2 msk chilipulver, köpt eller hemmagjort (se här) (jag hade i 2 msk hemmagjort chilipulver)
1 tsk malen spiskummin
½ tsk malen koriander
2 tsk torkad oregano
4 msk tomatpuré
500g krossade tomater
ca 8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar 
2 lagerblad
Lite salt och grovmald svartpeppar efter tycke och smak
Till servering: 
en klick crème fraiche eller turkisk yoghurt

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala betorna och riv dem grovt. Lägg undan dem så länge. 

Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken, kryddorna, oreganon och tomatpurén. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Tillsätt betorna, tomaterna och vattnet. Smula i buljongtärningarna och tillsätt lagerbladen. Blanda allt väl. 

Låt soppan koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt soppan puttra på svag värme i ca 40 minuter, eller tills betorna är mjuka. Rör om några gånger under tiden. Fiska upp lagerbladen och kasta dem i komposten. Smaka av soppan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.