tisdag 1 augusti 2023

Pastagratäng med mangold (eller bladspenat)


Dagens recept är en krämig och god pastagratäng med mangold. Om du inte har tillgång till mangold kan den ersättas med samma mängd bladspenat. Vi har testat att odla både spenat och mangold på vår odlingslott och det som utan tvekan fungerat bäst är mangold. Spenaten har gått i blom direkt, trots att jag sått den tidigt på vår-vintern. Det är jättetrist men allt går inte alltid bra när man odlar själv. Jag klagar dock inte allt för mycket för mangolden ger rikliga skördar och är god den också. 

OBS! jag gillar att ha mycket sås i mina gratänger. Om du inte gillar det kan du minska på den vita såsen. Ta då 8 dl mjölk, 4 msk vetemjöl och 3/4 tsk salt.

Pastagratäng med mangold (eller bladspenat)
ca 4 portioner
350 g pasta
vatten och salt till pastakoket
300 g förvälld, grovt hackad mangold (går att ersätta med bladspenat)
2 krm salt
2 krm grovmald svartpeppar
1-2 krm vitlökspulver (kan uteslutas eller ersättas med 3-4 krm lökpulver)
lite matfett till att smöra formen 
ca 2 ½ dl riven lagrad ost till gratinering
Vit sås:
9 - 10 dl standardmjölk (3 % fett)
5 - 6 msk vetemjöl
1 tsk salt
knappt 1 krm malen vitpeppar

Gör så här: 
Smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. 

Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av pastan och lägg den i formen. Blanda den med mangolden, saltet svartpepparn och vitlökspulvret. Ställ sedan undan formen så länge. 

Vispa ihop mjölken med mjölet, saltet och vitpepparn i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Låt den koka på svag värme i ca 15 minuter. Rör om i botten av grytan med jämna mellanrum för såsen bränner lätt fast! Smaka av såsen och blanda den sedan med pastan och mangolden i formen. Stör på osten över hela ytan. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 25 - 30 minuter, tills ytan fått lite färg.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.