tisdag 8 augusti 2023

Potatispanna med marockansk krydda, grönkål och halloumi

 

Potatispanna är en enkel, billig och god "allt i ett" maträtt som jag ofta brukar laga olika varianter av nu när det är skördesäsong. Denna gång kryddade jag med marockansk krydda och tillsatte grönkål och halloumi. Till potatispannan käkade vi orientaliskt tunnbröd, hummus och en kall yoghurtsås smaksatt med mynta. Det var väldigt smarrigt. 

Potatispanna med marockansk krydda, grönkål och halloumi
ca 4 portioner
2 msk matolja
1 gul lök
1 vitlökslyfta
ca 1, 2 kg potatis, av en fast sort
1 msk marockansk krydda (se här
1 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
ca 1 ½ - 2 dl vatten 
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
2 lagerblad
ca 100 g hackad grönkål, färsk eller fryst (jag använde fryst)
200 g halloumi
ca 1 msk saft från färskpressad citron
Till servering: 
Orientaliska tunnbröd, hummus, samt kall yoghurtsås smaksatt med mynta (se recept här och här)

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala potatisen och skär den i jämnstora tärningar, à ca 1 x 1 cm. 

Hetta upp oljan i en stor stekpanna, gärna en med tillhörande lock. Ha i löken och potatisen och låt det steka på medelhög till hög värme i ca 10 - 15 minuter, tills potatisen fått lite färg runt om och mjuknat något. Tillsätt vitlöken, kryddmixen och tomatpurén. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Häll i de krossade tomaterna och vattnet (börja med den mindre mängden och tillsätt resten om du tycker att det behövs).(Tips! använd den tomma tomatförpackningen som mått till vattnet). Rör i saltet, svartpepparn och lagerbladen. 

Lägg på ett lock på stekpannan och låt potatisröran koka upp. Sänk sedan värmen under stekpannan så att det bara småkokar. Låt det puttra på svag värme i ca 10 - 15 minuter. Blanda ner grönkålen och låt alltihop småkoka i ytterligare ca 15 - 20 minuter, eller tills potatisen är mjuk (detta kan ta olika lång tid beroende på potatissort). Fiska upp lagerbladen och kasta dem i komposten. Strimla halloumin och stek den så att den får fin färg. Rör ner halloumin i potatisröran. Smaka av med lite citronsaft. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.